Internacional 22/06/2019

El candidat a primer ministre britànic Boris Johnson, involucrat en una baralla domèstica amb la seva parella

La policia va acudir al pis que comparteixen després de ser alertada dels incidents per un veí

Quim Aranda
4 min
Boris Johnson, al centre de la imatge, sortint d'una agrupació conservadora, aquest divendres, a Westminster / LEON ONEILL / GETTY IMAGES

LondresLa policia metropolitana de Londres va acudir la matinada del divendres a la casa del candidat a primer ministre britànic, Boris Johnson, i la seva parella, Carrie Symonds, ex cap de premsa del Partit Conservador, després que fos alertada pels veïns d'una potencial baralla domèstica.

La parella de Boris Johnson, Carrie Symonds, ex cap de premsa del Partit Conservador / SHUTTERSTOCK

L'altercat s'ha sabut en les últimes hores de la tarda d'aquest mateix divendres. Publicada inicialment pel diari 'The Guardian', posteriorment la notícia ha estat difosa per la resta de mitjans digitals britànics. De fet, la majoria de les portades de les edicions impreses de dissabte, que es podien consultar a última hora de la nit de divendres, ja reflectien la potencial gravetat política dels fets, que podria suposar un cop seriós en la carrera del gran favorit de les enquestes, dels analistes i dels militants 'tories' cap al número 10 de Downing Street.

Portada de 'The Guardian' d'aquest dissabte

Un veí de Johnson i Symonds hauria sentit la dona, de 31 anys, cridant i dient al candidat 'tory' a 'premier', de 55 anys, "Allunya't de mi" i "Surt del meu pis". Un enregistrament de l'incident, que 'The Guardian' assegura que ha pogut escoltar, per bé que no l'ha difós, revelaria també que Johnson va cridar a Symonds "Allunya't del meu portàtil" abans que se sentís un fort soroll de trencadissa. Els advocats de Boris Johnson podrien demanar a un jutge la prohibició de la difusió de l'enregistrament dels fets.

L'incident va tenir lloc poques hores després que Johnson, exalcalde de Londres i exministre d'Exteriors, i Jeremy Hunt, actual responsable del Foreign Office, fossin declarats dijous a la tarda els finalistes que durant el mes vinent es disputaran el càrrec de primer ministre del Regne Unit, que ha de triar la militància conservadora.

Portada de l'edició impresa de 'The Times' d'aquest dissabte

Segons el testimoni recollit per 'The Guardian', Carrie Symonds es va queixar inicialment que Johnson hagués vessat una copa de vi negre al sofà. A continuació, la dona hauria afegit, a crits: "Simplement t'és igual perquè ets un malcriat. No teniu cura dels diners ni de res". El veí que va gravar l'incident, presumiblement amb el mòbil, va dir a 'The Guardian' que després de sentir els crits i diversos cops va trucar a la porta del pis en què viu la parella, però no va rebre cap resposta. "Vaig estar esperant que algú respongués i digués «Estem bé». Vaig tocar tres vegades [a la porta], però ningú no va arribar a obrir-la".

Aleshores va ser quan el veí va decidir trucar al 999, el número d'emergències del Regne Unit. Dos cotxes de policia i una furgoneta es van presentar pocs minuts més tard a l'adreça, quan encara no passaven trenta minuts de la mitjanit. Van abandonar-la després de rebre garanties dels ocupants del pis que tothom estava segur i en bon estat.

Les xarxes socials s'han fet un ampli ressò de la informació de 'The Guardian' i fins i tot algun diputat, com el laborista David Lammy, ha demanat un aclariment dels fets: "Si aquest fos el meu constituent, esperaria que es fes una investigació exhaustiva del que va passar. Per a algú que està a punt de ser coronat primer ministre, és encara més important. Ningú no està per sobre de la llei".

La policia ho nega inicialment

Després de rebre la primera informació sobre els fets, 'The Guardian' va contactar divendres a la tarda amb la policia per confirmar-los. Inicialment, però, els agents de Scotland Yard van assegurar que no tenien cap notificació d'un incident domèstic a l'adreça en què viuen Johnson i Symonds. Però quan el diari va facilitar a la policia el número del cas i el número de referència que els oficials van donar al veí que els havia trucat, així com el número d’identificació dels vehicles que s'hi van presentar, la policia va fer públic un comunicat en què assegurava: "A les 00.24 hores del divendres 21 de juny la policia va respondre a una trucada d'un resident local [al sud de Londres]. La persona que trucava estava preocupada pel benestar d’una veïna. La policia s'hi va desplaçar i va parlar amb tots els residents de l'adreça, que [van assegurar que] tots estaven bé. No hi va haver infraccions ni res que preocupés els oficials, i no hi va haver cap motiu d’acció policial".

Johnson i Symonds han aparegut cada vegada més junts en esdeveniments públics les últimes setmanes. Johnson es va separar fa gairebé un any de la seva esposa, Marina Wheeler, i va iniciar una relació amb Symonds, que forma part del seu equip de campanya de les primàries 'tories'.

'The Guardian' va contactar amb l’oficina de Boris Johnson abans de publicar la informació, però no van rebre cap resposta.

Aquest dissabte els conservadors viuran el primer dels setze actes electorals programats, un debat entre Hunt i Johnson que s'ha de celebrar a Birmingham. La imatge que l'episodi podria transmetre de Johnson s'allunya molt de la que les últimes setmanes s'ha esforçat a mostrar el seu rival. Recentment la premsa l'ha fotografiat diverses vegades amb la seva dona, Lucia Guo, d'origen xinès. Casats l'any 2009, tenen tres fills, un noi i dues noies.

stats