Internacional 30/06/2016

Boris Johnson renuncia per sorpresa a la candidatura com a primer ministre britànic

L'exalcalde de Londres, traït pel seu company de viatge en la campanya pel Brexit Michael Gove, abandona la cursa a Downing Street

Quim Aranda
3 min
Boris Johnson, exalcalde de Londres, en un acte pel Brexit dissabte.

LondresBoris Johnson, exalcalde de Londres, ha renunciat aquest dijous al migdia a concórrer al lideratge del Partit Conservador i a esdevenir proper primer ministre del Regne Unit. Johnson ha anunciat la seva decisió després d'haver rebut aquest matí una ganivetada a traïció del seu gran company de viatge en la campanya a favor del Brexit, el ministre de Justícia, Michael Gove. Johnson havia estat considerat fins ara un dels grans aspirants al número 10 de Downing Street.

En una breu declaració, Johnson ha admès: "No sóc la persona adient" per tirar endavant el procés que implica el mandat del Brexit. Johnson ha clamat per la unitat del partit i per construir una "nació conservadora que parli per la gent que fins ara ha estat oblidada".

Michael Gove havia provocat un terratrèmol en les primeres hores del dia en anunciar, contra tot pronòstic, que competiria pel lloc que deixa David Cameron. Gove tindrà al davant l’actual ministra de l’Interior, Theresa May, que malgrat pertànyer al bàndol del 'Remain' sempre ha tingut fama d’euroescèptica, i només ha fet intervencions molt puntuals a la campanya del referèndum. En un comunicat emès aquest matí, Gove ha desqualificat agrament Johnson, que és vist com un element tòxic per bona part del partit. “No és l’home que pot proporcionar el lideratge que el país necessita per a la tasca que tenim al davant”, deia Gove.

Gove ha clavat una ganivetada a l’esquena a Johnson i May, al pit. La sang conservadora, com la laborista, corre pels passadissos de Westminster. 'House of cards', una sèrie original anglesa per a la BBC basada en una novel·la homònima sobre les cuites del Partit Conservador després de la caiguda de Margaret Thatcher, viu aquests dies una apassionant seqüela.

La irrupció de Gove en la pugna ha estat acollida amb molta sorpresa pels analistes polítics britànics, que esperaven que acabés donant el seu suport a Johnson. Gove havia repetit nombroses vegades abans del referèndum de la setmana passada que no concorreria pel lideratge 'tory'. “No tinc cap ambició pel càrrec de primer ministre”, havia dit. El seu anunci ha coincidit amb la filtració –aparentment accidental– d’un e-mail de la seva dona, la periodista Sarah Vine, en què advertia a Gove que busqués garanties explícites de Johnson que obtindria un càrrec rellevant en el proper executiu abans d'oferir-li la seva col·laboració.

“Un simple missatge: has de tenir específiques seguretats de Boris. Si no és així, no li pots garantir el teu suport”, escrivia Vine. El text del missatge és molt compromès per a qui s’ha presentat aquest matí com a candidat a primer ministre britànic. Sarah Vine continuava dient que malgrat que Paul Dacre, editor del 'Daily Mail', i Rupert Murdoch, propietari de 'The Sun' i 'The Times', tenen una aversió instintiva cap a Boris”, confien suficientment “en la teva habilitat per donar suport a un tiquet Boris-Gove”. Michael Gove és vist per bona part de la militància 'tory' com la ment més brillant de la campanya pel Brexit.

Theresa May i Gove exhibeixen tots dos un perfil de serietat i responsabilitat, amb molta experiència de govern i en càrrecs molt rellevants. Stephen Crabb, ministre de Pensions i Treball, Liam Fox, exministre de Defensa, i la secretària d’estat d’Energia, Andrea Leadsom, competiran també per la nominació del partit. El proper primer ministre sortirà de la votació final entre els militants 'tories', que només podran triar entre els dos candidats designats pels diputats.

stats