Internacional 10/03/2019

Bouteflika torna a una Algèria encesa per les protestes

Èxit de la convocatòria de vaga contra el cinquè mandat del vell president

Ara
3 min
L'avió oficial de la presidència algeriana espera enlairar-se a l'aeroport de Ginebra

BarcelonaAbdelaziz Bouteflika ha tornat aquest diumenge per sorpresa a Algèria, un país en plena revolta popular perquè retiri la seva candidatura per a les eleccions del 18 d’abril, en les quals aspira a obtenir un cinquè mandat. El president algerià ha aterrat a bord de l’avió medicalitzat que el va portar en secret i sota la llei de l’hermetisme des de l’aeroport de Ginebra fins a l’aeroport d’Alger, segons va informar la cadena privada Ennahar, que donava per acabat el règim. No obstant això, des del govern es mantenia el silenci, tot i que el dispositiu de seguretat que s'ha desplegat al voltant d’una de les residències oficials ha alimentat l’opció de la tornada de Bouteflika.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Algèria és avui un país molt diferent al que Bouteflika va deixar fa tan sols 15 dies per fer-se una revisió, en principi rutinària, en una elitista clínica suïssa. Els algerians han rebut el president amb una vaga general convocada contra l’anunci de la seva nova candidatura. El transport públic funcionava a mig gas i la majoria de les botigues dels principals eixos comercials de la capital del país van tenir tota la jornada les persianes abaixades. La incidència més gran es va notar a les aules d’instituts i universitats, que van quedar buides perquè un milió d’estudiants van marxar pels carrers del país per exigir a Bouteflika que no es presenti. Per aigualir la protesta juvenil, el ministeri d’Educació havia ordenat començar avui les vacances escolars, 10 dies abans del que marca el calendari, però la maniobra va fracassar.

L’èxit de la convocatòria ha estat gran i algunes fonts asseguraven que són les mobilitzacions més multitudinàries al país des de fa tres dècades. Un exemple d’aquesta revolta popular i pacífica és que fins i tot un bon gruix de la plantilla de les empreses estatals de gas i petroli -les grans fonts d’ingressos de l’estat- es van afegir a l’aturada convocada pels sindicats. El govern un altre cop ha deixat fer als manifestants i els vaguistes, sense ordenar cap mesura repressiva, en un intent de donar l’aparença de certa normalitat i de tenir controlada la situació.

Segons ha informat la televisió estatal suïssa RTS, l’avió presidencial, un Gulfstream 4S, s'ha enlairat de Ginebra a les 15.55 h, després que arribés una comitiva de vehicles oficials algerians en què se sospita que hi havia el president. No hi ha cap informació sobre l’estat de salut actual del president, de qui no s’ha explicat el quadre mèdic, però ha transcendit per filtracions periodístiques que està en “risc vital”.

Un grup de noies desfilant en protesta de la candidatura de Bouteflika pels carrers d'Alger

L’estat de salut de Bouteflika, de 82 anys, es va deteriorar arran del vessament cerebral del 2013, que el va obligar a fer servir una cadira de rodes, tot i que no li va impedir guanyar les eleccions de l’any següent. De fet, des de llavors Bouteflika ha aparegut en públic en comptadíssimes ocasions, sempre assegut, amb mobilitat molt reduïda i sense pronunciar cap discurs.

“El règim de Bouteflika s’ha acabat”, ha proclamat un comentarista a Ennahar, una cadena pròxima al president, i va assenyalar que alguns dels aliats del líder s’han unit a les protestes populars. En aquest sentit, comentaristes i analistes asseguren que hi ha dirigents que ja discuteixen la manera de com es retira la candidatura de Bouteflika. El cap de l’estat major de l’exèrcit, Ahmed Gaid Salah, ha deixat entreveure que els militars faran costat a la població civil a l’assegurar que “l’exèrcit i el poble tenen una mateixa visió de futur”.

La sortida de Suïssa de Bouteflika arriba dos dies després que l'advocada suïssa Saskia Ditisheim va demanar divendres davant del Tribunal de Protecció de Nens i Adults de Ginebra que es nomenés un o més tutors per fer-se càrrec de Bouteflika, davant el temor que pugui ser "manipulat pel seu entorn".

stats