Internacional 07/05/2015

Els britànics voten en les eleccions més disputades de les últimes dècades

Els col·legis han obert a les 7 del matí hora local. Els resultats se sabran divendres al matí

Ara
2 min

BarcelonaEls col·legis electorals del Regne Unit han obert les portes aquest dijous, a les 7 del matí –les 8 a Catalunya– en les eleccions generals més incertes que ha viscut el país en les últimes dècades.

El primer ministre conservador, David Cameron, ha estat l'últim dels candidats a anar a votar. El més matiner ha estat Nigel Farage, de l'ultradretà UKIP, i pocs minuts més tard ha votat la líder dels verds, Natalie Bennett.

També ho ha fet el candidat laborista Ed Milliband, que ha demanat als electors "votar pensant en les seves famílies".

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP), i primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, també ha votat, després d'haver protagonitzat una intensa campanya aquests dies.

Els dos grans partits, conservadors i laboristes, estan frec a frec a les enquestes, amb el 34% dels vots, i cap dels dos podrà formar govern per si sol. El primer ministre conservador, David Cameron, tampoc en tindrà prou de renovar la coalició amb els liberaldemòcrates –que poden perdre la meitat dels escons– per garantir-se la majoria al Parlament. També el candidat dels laboristes, Ed Miliband, de manera que hauria de formar una àmplia coalició anticonservadora per garantir-se el govern. Fins a última hora, els partits han intentat atreure els indecisos.

Els escons dels independentistes del Partit Nacional Escocès (SNP) poden ser decisius a Westminster. A l'altre extrem, el xenòfob Partit per a la Independència del Regne Unit (UKIP) podria obtenir fins al 13% dels sufragis, però es quedaria amb només 3 escons pel sistema electoral, que penalitza les minories.

Els 40.000 col·legis tancaran a les deu del vespre –a les onze a Catalunya–, quan alguns mitjans faran públiques enquestes a peu d'urna. Els resultats se sabran divendres al matí.

stats