Internacional 23/07/2019

Brussel·les avisa que no canviarà d'estratègia en el Brexit i defineix Johnson com un polític "pintoresc"

Timmermans reitera que l'acord per la sortida del Regne Unit "és el millor possible"

Júlia Manresa
2 min
El candidat del Partit Socialista Europeu a presidir la Comissió Europea, Frans Timmermans, atén els periodistes després del debat a l'Eurocambra el 15 de maig del 2019. /  Parlament Europeu / Jan VAN DE VEL

Brussel·lesLa Unió Europea no canvia el discurs. Malgrat la confirmació que Boris Johnson substituirà Theresa May al capdavant del govern britànic, la Comissió Europea no es mou ni un mil·límetre. El vicepresident del braç executor de la Unió Europea, Frans Timmermans, ja ha avisat aquest dimarts que l'acord pel Brexit que hi ha sobre la taula "és el millor possible" i que aquest enfocament és el que es mantindrà des de Brussel·les. Timmermans també ha retret a Johnson que no tingués clar des d'un principi si estava o no a favor de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i ha assegurat que "la política mundial està plena de gent pintoresca" i que forma part del sou, saber-ho gestionar.

"El més responsable és mantenir-nos ferms en l'acord", ha dit el vicepresident de la Comissió, que ha qualificat un Brexit caòtic de "tragèdia" per a les dues parts, tant per al Regne Unit, com per a la Unió Europea. "Tots patirem i crec que si mirem enrere molta gent al Regne Unit que va votar pel Brexit no va votar un Brexit sense acord. Hi ha una forta voluntat en la societat britànica de sortir d'aquesta situació d'una manera raonada", ha defensat Timmermans.

I, preguntat per si està preocupat pel perfil d'un polític grandiloqüent com Boris Johnson, Timmermans ha somrigut i ha assegurat que l'actual política està "plena de gent pintoresca", i que això no ha de fer variar l'estratègia de continuar defensant que l'acord que Theresa May va ser incapaç de ratificar a Westminster és el millor possible. "Espero que això s'entengui a Westminster, aquesta serà la manera com avançarem", ha conclòs el vicepresident primer de la Comissió.

D'altra banda, una portaveu de la Comissió ha transmès en nom del president Jean-Claude Juncker les seves felicitacions a Johnson i ha manifestat la seva "voluntat de seguir treballant amb ell de la millor manera possible". I el mateix ha fet el negociador en cap del Brexit per part de la Comissió Europea, Michel Barnier, que ha piulat mostrant-se esperançat de treballar amb ell de manera "constructiva" perquè "faciliti la ratificació de l'acord de retirada".

Però malgrat els bons missatges, la preocupació és evident. Amb plena consciència del canvi que pot suposar l'arribada de Johnson a Westminster, el responsable del Brexit a l'Eurocambra, Guy Verhofstad ha anunciat una reunió extraordinària aquest dimecresdel grup del Brexit a l'Eurocambra amb el mateix Barnier i amb la voluntat de "defensar l'interès de tots els europeus".

Val a dir també que també des de la mateixa Comissió Europea, el responsable del departament de Salut, Vytenis Andriukaitis, ha publicat un article sota el títol "Boris, estas equivocat", en què es pregunta quines conseqüències tindrà per a la democràcia britànica que Johnson assumeixi el lideratge del govern i li retreu que faci "promeses barates, versions simplificades, i comentaris evidentment incorrectes". Andriukaitis el va tractar quan Johnson era secretari de Salut de govern britànic i assegura que aleshores semblava "perfectament conscient" de l'impacte que per l'àmbit de la salut pública pot tenir un Brexit sense acord.

stats