CRISI A UCRAÏNA
Internacional 23/03/2014

El vaixell insígnia d'Ucraïna hissa la bandera russa

Els anomenats 'grups d'autodefensa de Crimea', ara reconeguts amb l'estatus de tropes, també s'han fet seu el control de l'únic submarí de l'Armada ucraïnesa després que aquest dissabte ocupessin a trets la base aèria de Belbek

Efe
3 min

KievL''Slavutich', vaixell insígnia de l'Armada ucraïnesa amb base al port de Sebastopol (Crimea), ha hissat avui la bandera de Rússia després que ahir fos assaltat pels grups anomenats 'd'autodefensa de Crimea' i les forces especials d'assalt. La tripulació ucraïnesa va abandonar el vaixell després de l'assalt protagonitzat per homes armats i sense distintius que van abordar la coberta de l''Slavutich' des de diverses embarcacions de remolc, segons mitjans ucraïnesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els grups d'autodefensa de Crimea, als quals l'autoproclamat govern de la península –incorporada divendres a Rússia– ha donat estatus de tropes, també es van seu el control ahir a la nit del 'Zaporozhie', l'únic submarí que tenia l'Armada ucraïnesa.

Submarí perdut

"El comandant del submarí s'havia negat a hissar la bandera de Sant Andreu (estendard de l'Armada russa). Segons diverses fonts, va abandonar la coberta i el submarí va ser remolcat en direcció desconeguda", va explicar el portaveu del ministeri de Defensa ucraïnès, Vladislav Selezniov.

Ucraïna sembla resignada a perdre les seves últimes possessions a Crimea, entre les quals hi ha valuosos vaixells i avions, sense oferir resistència i sense donar suport als no pocs soldats lleials que li queden a la península, com han demostrat els esdeveniments d'aquest dissabte.

L'oficial ucraïnès més combatiu, detingut

Les autoritats de Crimea van detenir ahir a la nit l'oficial més combatiu que li quedava a Ucraïna a Crimea, el comandant de la base aèria de Belbek, Yuli Mamchur, reclòs des d'ahir a la nit a la presó militar del port de Sebastopol, com ha denunciat la seva dona a periodistes d'ABC News.

A última hora d'ahir les tropes russes van prendre amb l'ajuda d'almenys sis carros blindats la base comandada per Mamchur, en un assalt en el qual es van sentir trets i van resultar ferides dues persones, un periodista i un militar ucraïnès.

Advertència no resolta

"Tot el personal de la base està sota el control total de representants de les forces armades russes", ha informat Selezniov poc després de l'assalt. Mamchur va ser un dels primers a exigir al ministeri de Defensa d'Ucraïna que decidís el futur dels militars ucraïnesos emplaçats a Crimea. Ja fa deu dies, va advertir als alts comandaments militars del país, que els militars ucraïnesos a Crimea eren conscients que no podrien "resistir gaire temps a unes tropes russes més nombroses, més ben armades i preparades".

Aquest cap de setmana, els comandaments de diverses unitats ucraïneses emplaçades a la península han denunciat la desídia de la cúpula militar i política del país a l'hora de decidir els passos que han de seguir els soldats que no volen retre els seus destacaments a les tropes russes. Les notícies d'unitats, aeroports i vaixells ucraïnesos assaltats i presos per homes uniformats que s'identifiquen com a forces de Crimea se succeeixen dia rere dia gairebé sense reacció de Kíev. El ministre de Defensa ucraïnès, Igor Teniuj, va carregar sobre la cúpula política d'Ucraïna la responsabilitat de prendre una decisió sobre el futur de les tropes d'aquest país a la rebel península.

El president rus, Vladímir Putin, va promulgar divendres la incorporació de la República de Crimea i el port de Sebastopol a Rússia i va donar per tancat aquest procés malgrat el vendaval de crítiques de la comunitat internacional i les protestes d'Ucraïna, que titllen d'annexió la unió de la península a la Federació Russa.

stats