Internacional 06/10/2014

"Cal abatre militarment l'Estat Islàmic, eliminar-los": 10 frases de Salman Rushdie des de Mèxic

L'escriptor indobritànic participa al festival de Hay per reivindicar les llibertats i rebutjar el fanatisme

Ara
2 min

BarcelonaL'escriptor britànic Salman Rushdie, que el 1989 va ser condemnat per una fàtua de l'aiatol·là Homeini pel seu llibre 'Els versos satànics', ha parlat amb la premsa al festival Hay de Mèxic. Un dels autors que coneix millor el fanatisme reacciona contra l'Estat Islàmic.

  1. "L'única resposta quan et volen fer callar és parlar més fort"
  2. "És la primera vegada que tenim en contra tot un exèrcit fanàtic, almenys 30.000 persones ben equipades gràcies als petrodòlars. La solució és doncs, militar, cal abatre'ls amb les armes, eliminar-los. No t'enfrontes a un exèrcit embogit amb paraules".
  3. "Hi ha una ràbia enorme. En part perquè estem vivint temps de dificultats socials i econòmiques i hi ha molta gent sense feina ni perspectives de tenir-ne. Això es combina amb el que senten a les mesquites, que els permet culpar els altres de tot".
  4. "Fan decapitacions per buscar un efecte xoc i tenir titulars. Usen les xarxes socials com a eina de reclutament i fan servir aquestes imatges perquè els donen una atenció global per crear una por brutal. I els funciona".
  5. "Al Qaida, en el seu moment d'auge, era una organització petita i els seus membres vivien en pisos francs o coves. Ara tenim un exèrcit molt ben organitzat, armat. Aquesta és la novetat: que el fanatisme ja té un exèrcit".
  6. "La Primavera Àrab volia acabar amb els Mubàraks i els Al-Assad, no que s'establissin Estats islàmics. Els moviments populars van ser segrestats".
  7. "Cal veure com protegim millor els periodistes, no només a l'Iraq. A Rússia, els qui critiquen el president moren de manera inexplicable".
  8. "La paraula és més poderosa que una condemna".
  9. "La literatura no pot canviar el món, però pot modificar la mentalitat dels lectors".
  10. "El poder de la literatura rau en el fet que fa servir poca tecnologia".

Extractes d'entrevistes publicades a 'El País', 'La Vanguardia', 'El Universal', 'Milenio', 'Excelsior' i 'La Crónica'

stats