Internacional 05/04/2011

El cantant Michel Martelly, nou president d'Haití

El músic venç la candidatura de l'exprimera dama, Mirlande Manigat, que va guanyar la primera volta de les eleccions, i substituirà al maig René Préval

Redacció
1 min
Michel Martelly

BarcelonaEl cantant Michel Martelly serà el proper president d'Haití, després de divulgar-se avui els resultats de la segona volta de les eleccions presidencials i legislatives del país. El músic, conegut com a Sweet Micky, va obtenir el 67,57% dels sufragis a les eleccions del 20 de març, davant del 31,74% de l'exprimera dama Mirlande Manigat, que, malgrat tot, va guanyar la primera volta de les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Martelly ha assegurat que el seu projecte presidencial forma part del somni de molts haitians i ha dit que el triomf no és seu, sinó del poble, segons la pàgina digital de l'emissora Radio Kiskeya. El candidat de la formació Resposta Camperola substituirà al maig René Préval, l'únic president democràtic haitià que va completar dos períodes de govern de cinc anys, ja que va exercir per primera vegada el poder durant el quinquenni 1996-2001. L'anunci de la seva victòria ha provocat l'alegria a molts barris de la capital, Port-au-Prince, amb trets i focs artificials per celebrar-ho.

La culminació del procés electoral a Haití es produeix després de la catàstrofe provocada pel terratrèmol del 12 de gener de 2010, que va causar més de 316.000 morts, més de 300.000 ferits i 1,5 milions de damnificats, molts dels quals encara viuen en campaments precaris i dormen sota carpes i tendes de campanya. A l'octubre s'hi va afegir una epidèmia de còlera, que va causar gairebé 5.000 morts i més de 260.000 persones afectades.

El president electe, de 50 anys, ha repetit durant la campanya electoral que al seu govern hi hauria cabuda "per a tots els haitians".

stats