Internacional 17/04/2013

Els càlculs de Capriles: "Més d'un milió de vots irregulars" en les presidencials de Veneçuela

El líder opositor denuncia diverses irregularitats en el procés electoral i afirma que podria afectar més d'un milió de sufragis

Efe
2 min
Una pintada opositora titlla "d'il·legal" l'elecció de Maduro / AFP

Caracas @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El líder de l'oposició veneçolana, Henrique Capriles, ha assegurat que les irregularitats que es van presentar a les eleccions presidencials de diumenge passat estarien al voltant d'un milió de vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El candidat oficialista, Nicolás Maduro, va aconseguir el suport de 7.505.338 votants, el 50,66%, i va superar per 234.935 vots a Capriles que va obtenir-ne 7.270.403, el 49,07%, segons ha informat el Consell Nacional Electoral (CNE).

El candidat opositor ha indicat que després de la jornada electoral el seu equip es va proclamar guanyador "amb una diferència petita al seu favor" però que en observar la magnitud dels “vots irregulars”, ara n'està convençut de la victòria.

Capriles ha assenyalat que el dia de les eleccions es van denunciar 535 màquines de votació anòmales i que això va afectar un univers de 189.982 votants.

A més, ha apuntat que els interventors de l'oposició van ser "retirats per força", fins i tot sota amenaces amb armes de foc, de 283 centres electorals on hi votaven 722.983 persones.

"Què pot passar quan no hi ha testimonis? Que hi ha vot assistit i no podem comprovar si vota una persona dues vegades", ha afirmat. També ha apuntat que hi ha al voltant de 600.000 persones que estan en el registre electoral que van votar i que se suposa que tenen més de 100 anys d'edat.

A més, ha denunciat que hi ha 1.176 centres de votació on Maduro va treure més vots que el desaparegut president Hugo Chávez en les últimes eleccions del 7 d'octubre, quan el líder bolivarià va triomfar amb el 55,5% dels vots sobre Capriles, que també va ser el seu adversari i va aconseguir el suport de 44,39% dels electors.

En vista d'aquestes irregularitats, Capriles ha insistit que té el deure de demanar al CNE que es compti el 100% dels vots i es faci una auditoria al procés electoral, per tal que es puguin analitzar els quaderns de votació i les actes.

stats