Internacional 30/11/2015

Uns 150 caps d’estat assisteixen a la Cimera

Hollande avisa que l’acord final ha de ser vinculant per tenir “credibilitat”

Alícia Sans
2 min
Milers de persones formant una cadena humana de tres quilòmetres a París amb l’eslògan “Per un clima de pau”.

ParísParís inaugura oficialment avui la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP21). Fins a 147 caps d’estat faran acte de presència -amb un discurs de cinc minuts cada un- al parc d’exposicions de l’aeroport de Le Bourget, on tindran lloc les negociacions per arribar a un acord mundial que pretén evitar que l’escalfament global superi els 2 ºC. Per això, des d’ahir a primera hora de la tarda i fins al vespre, les carreteres que uneixen els principals aeroports de França es van tancar, per “permetre l’arribada en condicions de seguretat i fluïdesa satisfactòries de les delegacions estrangeres”, va informar el prefecte de policia de París, Michel Cadot.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president francès, François Hollande, va aprofitar ahir per reunir-se a l’Elisi amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. Seran els encarregats d’acollir avui, des de les vuit del matí, els caps d’estat que participen en la Cimera del Clima de París. Després de Ban Ki-moon, Hollande va rebre el flamant primer ministre del Canadà, Justin Trudeau.

“Ens hem reunit per unir les nostres diplomàcies i les nostres iniciatives perquè puguem convèncer tots els països perquè hi hagi un acord ambiciós”, va dir Hollande en la roda de premsa posterior a la reunió amb Trudeau. Una vegada més, el president francès va detallar que “un acord ambiciós és un acord vinculant”, ja que, si no, “no hi ha credibilitat”. Feia referència així a una de les principals dificultats que caldrà afrontar: les reticències dels EUA i la Xina a un acord que els obligui judicialment. “Cadascú ha d’assumir la seva responsabilitat en funció de la seva història i en funció de les seves emissions de gas d’efecte hivernacle”, va afegir Hollande.

L’ombra dels atemptats

Per la seva banda, el primer ministre canadenc va adreçar unes paraules de condol als francesos i va remarcar la seva valentia després dels atacs terroristes del 13 de novembre. També va destacar la voluntat d’Hollande de voler formar una coalició internacional contra el terrorisme sense deixar de banda la importància d’aquesta Cimera del Clima per al planeta.

A les cinc de la tarda, quan uns 65 caps d’estat ja havien arribat a territori francès, va començar la reunió plenària d’obertura de la COP21 a Le Bourget, presidida pel que avui serà nomenat oficialment el seu president, el ministre d’Afers Exteriors francès, Laurent Fabius. L’acte va servir per donar les consignes del mètode de treball de la Cimera i agrair la presència dels delegats dels 195 països encarregats d’elaborar un text de consens amb l’acord climàtic. El 5 de desembre l’entregaran els respectius ministres. “La gestió del nostre temps serà essencial”, va declarar Fabius. Abans, però, es va dedicar un minut de silenci a les víctimes dels atemptats d’ara fa més de dues setmanes.

stats