Internacional 16/04/2013

Cassolada multitudinària de l'oposició a Veneçuela contra el "frau electoral" del chavisme

Milers de persones secunden la convocatòria del líder opositor Henrique Capriles. Diversos incidents en seus oficialistes provoquen almenys nou ferits

Agències
2 min
Manifestació de suport a Capriles a Caracas. EFE

CaracasL'oposició veneçolana ha respost aquesta matinada de dimarts a la crida del seu líder, Hernique Capriles, a mobilitzar-se contra el "frau electoral" amb una cassolada de rebuig a la proclamació del candidat chavista, Nicolás Maduro, com a guanyador de les eleccions i que ha derivat en incidents i protestes. En els disturbis, on la policia ha disparat gasos lacrimògens, hi ha hagut almenys nou ferits, segons ha informat Maduro. A banda, també s'ha cremat seus del partit oficialista i s'han bloquejat carreteres en diverses parts de país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquesta és la Veneçuela que vostès volen? Aquesta és la Veneçuela que promouràs, candidat perdedor? Tu ets el responsable d'aquesta crema, et faig responsable d'aquesta crema […] i si hi ha ferits o morts tu ets el responsable", ha afirmat Maduro dirigint-se a Capriles durant una roda de premsa.

Però a diferència d'altres eleccions, en barris tradicionalment chavistes i deprimits de Caracas s'ha arribat a sentir la cassolada. A la ciutat petroliera de Maracaibo, a l'oest del país, un trajecte de normalment 20 minuts per creuar la ciutat en durava aquesta matinada 60 per les múltiples carreteres tallades. En la majoria de ciutats del país, les protestes han tingut un to pacífic i hi ha hagut enfrontaments aïllats entre opositors i chavistes.

Els carrers de l'esta de Caracas, una zona tradicionalment opositora al chavisme, han estat escenari de concentracions de persones que, amb banderes de Veneçuela, feien sonar les seves cassoles per repudiar la proclamació de MAduro i demanar un nou recompte.

"Estic aquí perquè no hi ha hagut un recompte, avui s'ha proclamat a Maduro, ¿quina pressa tenen, si ja està segur que ha guanyat, perquè li neguen el recompte de vots?, deia una dona que picava una cassola en una de les principals avingudes de l'est de la capital. "Jo estic en aquesta concentració democràtica per expressar els nostre drets. No estem d'acord amb aquesta decisió [...], ha de rectificar això que s'ha fet avui de proclamar al senyor Maduro, és una decisió equivocada", ha dit CArmen Elián, una dona que participava a la protesta a Caracas.

stats