IMMIGRACIÓ
Internacional 17/04/2015

La CE admet que no té suport polític per reforçar Frontex

Quaranta immigrants desapareguts en un nou naufragi

Laia Forès
2 min
L’arribada massiva d’immigrants en els últims dies a Sicília ha desbordat els centres d’acollida de l’illa italiana.

Brussel·lesDavant l’allau de crítiques pel fracàs de la Unió Europea a l’hora d’evitar la mort de milers d’immigrants que naufraguen en aigües comunitàries, la Comissió Europea (CE) va assegurar ahir que no té “ni el finançament ni el suport polític” per reforçar l’agència europea de control de fronteres (Frontex) amb l’objectiu que serveixi també com a sistema de rescat marítim. A hores d’ara “Frontex no és una agència de salvament”, va subratllar la portaveu comunitària d’Interior, Natasha Bertaud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El problema és que els governs europeus han rebutjat fins ara totes les propostes per fer possible que Frontex assumeixi les tasques de salvament. Els vaixells de l’agència rescaten sovint immigrants procedents d’Àfrica quan es troben embarcacions a la deriva, però aquesta tasca no és entre els seus objectius i, encara menys, entre les seves prioritats.

Els governs de la UE assumeixen un doble discurs. D’una banda, reclamen solucions per evitar el drama humà que suposa la pèrdua en aigües del Mediterrani de vides d’immigrants que intenten arribar a Europa, però, de l’altra, es neguen a crear sistemes de salvament que evitin els milers de morts.

Un bon exemple del doble discurs és el govern espanyol. Mentre que ahir el president de l’executiu piulava que “posar fi al drama del Mediterrani ha de ser una prioritat europea”, fa poques setmanes el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, deia a Brussel·les sense embuts que convertir Frontex en una agència de salvament marítim tindria un efecte crida per als immigrants. “Amb això, en comptes de resoldre el problema, el fem més gran”, va assegurar el popular.

Més pressió pel bon temps

L’executiu comunitari també va admetre que, amb la millora de les condicions climatològiques, la pressió migratòria en aigües del Mediterrani augmentarà les setmanes i els mesos vinents. “Sabem que la situació és greu i sabem que només empitjorarà”, va afirmar Bertaud.

La CE prepara una nova estratègia sobre la immigració que presentarà a finals de maig. El nou executiu de Jean-Claude Juncker considera la qüestió una prioritat, però sense la complicitat dels estats membres les propostes que presenti Brussel·les corren el risc de ser molt poc ambicioses. A curt termini, la Comissió vol augmentar la dotació econòmica de Frontex per millorar-ne els recursos. La incògnita és si la idea comptarà amb el vistiplau dels governs de la UE.

Les advertències d’ahir de la CE van coincidir amb una nova jornada complicada a les costes italianes. Unes quaranta persones van perdre la vida en un nou naufragi d’una pastera procedent de Trípoli (Líbia) prop de Sicília. L’alerta la van donar quatre supervivents que van aconseguir arribar a l’illa.

D’altra banda, la policia italiana va detenir 15 immigrants que havien arribat al país en pastera acusats d’haver llançat a alta mar 12 persones que viatjaven en la mateixa embarcació per motius, presumptament, religiosos. Els detinguts són musulmans i les víctimes mortals eren cristianes. Companys de travessia van alertar les autoritats, que ara investiguen el cas.

stats