Internacional 09/01/2016

El Chapo volia rodar una pel·lícula autobiogràfica

Els contactes que va establir el 'narco' per fer el film han desencadenat l'operació que ha acabat amb la seva captura divendres

Efe
3 min
Imatge del narco retingut de nou per l'exèrcit mexicà. REUTERS

Ciutat de MèxicLa fiscal general de Mèxic, Arely Gómez, ha informat que una de les raons de la captura del narcotraficant Joaquín 'El Chapo' Guzmán divendresEl Chapo' Guzmán divendres va ser el descobriment que havia iniciat contactes amb gent del món del cinema per rodar una pel·lícula.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Un aspecte important que va permetre precisar-ne la ubicació va ser la intenció de Guzmán de filmar una pel·lícula biogràfica, per la qual cosa va establir contacte amb actrius, actors i productors", ha dit Gómez en un acte abans de la presentació del detingut als mitjans de comunicació.

A l'hangar de la Procuradoria General de la República, a l'Aeroport Internacional de la Ciutat de Mèxic, Gómez ha afirmat que "les tasques de seguiment van permetre documentar les trobades dels advocats del 'narco' amb aquestes persones".

Unes deu hores després que el president Enrique Peña Nieto anunciés la seva captura, Gómez ha explicat alguns detalls sobre la investigació que ha desencadenat l'operació.

Una primera localització

Després de seguir la seva pista, el fugitiu va ser localitzat a Pueblo Nuevo, a l'estat de Durango, on a l'octubre, abans que aconseguís fugir per una riera, el capo va ser albirat des d'un helicòpter, però no va ser abatut perquè anava acompanyat de dues dones i una nena.

"Les institucions de seguretat van intensificar les accions d'intel·ligència, fet que va permetre conèixer cap a finals de desembre la intenció del delinqüent de traslladar-se a una zona urbana", ha relatat.

El seguiment del cercle pròxim de Guzmán va permetre identificar un individu especialitzat en la construcció de túnels que estava treballant en la rehabilitació de diversos habitatges a Sinaloa i Sonora.

Així es va poder ubicar un domicili a Los Mochis, Sinaloa, sobre el qual es va muntar un operatiu de vigilància durant un mes.

A partir del 6 de gener es van observar moviments inusuals, com ara l'arribada d'un vehicle la matinada del 7 de gener. D'acord amb la fiscal general, els treballs de camp i d'intel·ligència van concloure amb certesa que Guzmán es trobava allà.

Llançament de l'operació

Després d'una planificació "oportuna i eficaç, la matinada d'aquest divendres s'ha posat en marxa un operatiu de les forces federals que, quan han arribat a l'habitatge, han estat agredides amb armes de gran calibre. Com a conseqüència, han mort cinc agressors i un militar ha quedat ferit.

Sis persones han estat detingudes en aquesta operació, però Guzmán ha aconseguit escapar-se'n a través de la xarxa de clavegueram amb el seu cap de seguretat, un "delinqüent d'alta perillositat que també forma part dels 122 objectius prioritaris" del govern federal.

El personal de l'exèrcit ha perseguit per les clavegueres els criminals que han aconseguit escapolir-se, tornar a la superfície i fugir en cotxes, ha explicat la fiscal.

Gràcies a l'alerta pel robatori dels vehicles que es va donar a la zona, els efectius van desplegar unitats a diferents punts com ara la carretera Los Mochis-Navojoa, on finalment han estat detinguts.

De nou a la presó

La fiscal ha indicat que "amb l'objectiu d'assegurar els delinqüents i protegir la integritat dels agents de les forces especials, aquests es van traslladar (amb els detinguts) a un motel per esperar reforços", i per aquest motiu al principi es va explicar que havien estat capturats en aquest establiment.

Poc després, els detinguts han estats traslladats a la terminal aèria de Los Mochis i d'allà a l'Aeroport Internacional de la Ciutat de Mèxic.

La fiscal ha anunciat que Guzmán seria "traslladat novament" a la presó d'on va fugir, al municipi de Almoloya de Juárez, a l'estat de Mèxic, veí de la capital del país.

stats