Internacional 16/03/2013

Chávez no serà embalsamat

Llargues cues per visitar el fèretre de l'expresident al Museu de la Revolució

Agències
2 min

CaracasAmb llargues cues, centenars de seguidors de l'expresident de Veneçuela Hugo Chávez esperaven aquest dissabte el seu torn per visitar el fèretre del mandatari al Museu de la Revolució Bolivariana. Des de divendres, les restes del president es troben en l'anomenada Caserna de la Muntanya, ara convertida en museu, que va ser l'espai on Chávez es va refugiar quan va liderar el fallit cop d'estat del 1992. S'hi estarà fins que sigui enterrat de forma definitiva, un cop s'ha descartat que el cos serà embalsamat, a causa de les complicacions tècniques.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ja fa uns dies que l'actual president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va suggerir que no seria possible embalsamar Chávez. Maduro va dir que la decisió s'havia pres massa tard, per la qual cosa el cos ja havia començat el seu procés de descomposició. Aquest dissabte, el ministre de Comunicació ha confirmat aquelles primeres sospites, i ha dit que, finalment, el cos no serà embalsamat. L'operació preveia traslladar a Rússia les despulles mortals de l'expresident, on haurien de romandre durant vuit mesos. Finalment, el govern i els experts han descartat aquesta possibilitat.

Sense embalsamament, el cos de Chávez serà enterrat. De moment, reposa al Museu de la Revolució, a l'espera que es trobi un emplaçament definitiu, que podria ser el Panteó Nacional, on es troba l'urna de l'heroi de la independència, Simón Bolívar. Després de nou dies d'una massiva capella ardent a l'Acadèmia Militar de la capital, les cues s'han tornat a repetir aquest dissabte a les portes del museu, que s'obriran diàriament al públic durant set hores. El govern veneçolà ha posat en marxa un dispositiu especial de transport gratuït des del centre de la ciutat fins al museu.

Després de recórrer divendres en un cotxe fúnebre diferents carrers de Caracas acompanyat per milers de seguidors, el fèretre de Chávez reposa al museu damunt d'una base de pedra situada damunt la Flor dels Quatre Elements al centre d'un pati de la caserna. Aquest és "el primer lloc de repòs històric" del mandatari, segons va avançar la setmana passat el president encarregat Nicolás Maduro, mentre es decideix el lloc d'enterrament definitiu.

L'oficialisme estudia la possibilitat de fer una esmena constitucional per enterrar-lo al Panteó Nacional, però mitjans locals parlen de la possibilitat que el sepeli sigui a la seva terra natal, Barinas (sud-oest).

stats