Internacional 06/03/2013

De Bolívia al Brasil, l'Amèrica Llatina plora el seu líder més carismàtic

Les cancelleries del continent mostren el seu condol per la mort de Chávez

Ara
5 min
Chávez amb els seus homòlegs del Brasil, Uruguai, i l'Argentina, en una imatge del juliol passat / EFE

BarcelonaLa mort del president veneçolà, Hugo Chávez, deixa l'Amèrica Llatina sense el seu principal líder regional, i l'esquerra llatinoamericana, en particular, sense el seu màxim referent des que el cubà Fidel Castro es va apartar del poder el 2006. Mitjançant un ús generós del compte petrolier del país, incrementat pels alts preus del barril de cru a la primera dècada del segle XXI, Chávez va apuntalar el règim castrista a Cuba, va estendre la "revolució" per la regió i va revitalitzar la integració llatinoamericana. Elements que expliquen les reaccions que han seguit la notícia de la seva mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bolívia

El president de Bolívia, Evo Morales, ha viatjat durant la nit cap a Caracas per acomiadar el seu homòleg veneçolà. Morales, a qui unia una estreta relació personal amb Hugo Chávez, ha ordenat que als edificis oficials de Bolívia pengin crespons negres en senyal de dol per la mort del mandatari veneçolà. Amb la veu trencada, Evo ha demanat "unitat al poble llatinoamericà".

Equador

El govern que president Rafael Correa ha remarcat "els sentiments d'especial amistat" que uneixen l'Equador amb Veneçuela. "L'Equador sent pròpia aquesta pèrdua i augura al germà poble veneçolà els millors èxits en el futur", ha asseverat la cancelleria en un comunicat, on també ha destacat el "llegat" que deixa "aquest memorable revolucionari" als dos països per a la integració a l'Amèrica Llatina.

Argentina

La presidenta argentina, Cristina Fernández, ha suspès aquest dimarts la seva activitat oficial després de l'anunci de la mort de Chávez. El vicepresident Amado Boudouy ha tuitejat: "Gran dolor a tot Amèrica. Se n'ha anat un dels millors. Fins sempre, comandant: amb Néstor ens guiaran a la victòria dels pobles!".

Brasil

El Congrés brasiler ha celebrat aquest dimarts un minut de silenci en memòria del president de Veneçuela, Hugo Chávez. "Demano un minut de silenci en homenatge al president Chávez, que va ser sempre un gran amic del Brasil, independentment del seu pensament polític", ha dit el conservador Renán Calheiros, president del Senat. La notícia sobre la mort del líder veneçolà va arribar al Congrés en moments en què se celebrava una reunió conjunta de les cambres de Diputats i del Senat.

L'expresident Luiz Inácio Lula da Silva ha expressat la seva "profunda tristesa" per la mort de Chávez i ha manifestat "solidaritat" amb Veneçuela.

La figura de Chávez sempre va causar polèmiques al Congrés del Brasil, que van ser més agudes en els temps en què es va discutir l'ingrés de Veneçuela al Mercosur, bloquejat durant més de dos anys pel Senat brasiler, que finalment el va aprovar el 2010. Enmig d'aquestes polèmiques, Chávez va arribar a declarar que els senadors brasilers actuaven com "lloros" que repetien els arguments que esgrimia la Casa Blanca per impedir l'entrada de Veneçuela al Mercosur, que es va concretar l'any passat.

Uruguai

"Sentim un profund pesar. Sempre se sent, la mort, però quan es tracta d'un militant de primera línia, d'algú que alguna vegada vaig definir com 'el governant més generós que he conegut', el dolor té una altra dimensió", ha apuntat el president uruguaià, José Mujica, en un breu comunicat publicat a la pàgina web de la presidència uruguaiana.

Poques hores abans, el Moviment de Participació Popular (MPP) havia advertit del suposat risc que l'"imperialisme" intenti "desestabilitzar la revolució bolivariana". "El Moviment de Participació Popular d'Uruguai els fa arribar el nostre profund dolor davant la mort del comandant Hugo Rafael Chávez Frías", afirma una nota penjada a la pàgina web de la formació política. "És en aquest moment de gran angoixa quan l'imperialisme pot demostrar les seves intencions per desestabilitzar la revolució bolivariana i els processos d'avanç que han tingut els nostres pobles", afegeix el MPP al butlletí.

Mèxic

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, ha manifestat aquest dimarts el seu "sentit condol" per la mort de Chávez. "Lamento la mort del President Hugo Chávez. El meu sentit condol a la seva família i al poble veneçolà", ha assenyalat Peña Nieto a través de Twitter. El secretari d'Hisenda, Luis Videgaray, va fer servir la mateixa xarxa per enviar un missatge: "Descansi en pau el president de Veneçuela".

Costa Rica

El govern de Costa Rica ha lamentat la mort del president veneçolà, Hugo Chávez, i alhora ha enviat la seva "solidaritat" al país sud-americà, amb l'esperança que "trobi el seu camí en democràcia, pau i institucionalitat". El canceller costa-riqueny, Enrique Castillo, ha declarat que "espera que la societat veneçolana sàpiga suportar aquesta pèrdua i definir el seu rumb cap a la institucionalitat democràtica del país". Costa Rica no va ser mai un aliat natural de Chávez a l'Amèrica Llatina. El país centreamericà no forma part de l'aliança bolivariana pels pobles de la nostra Amèrica (ALBA) ni de Petrocaribe, les principals iniciatives chavistes al continent.

Xile

El ministre de Relacions Exteriors de Xile, Alfredo Moreno, ha expressat a Lima el seu "sentit condol" per la mort del president de Veneçuela. Moreno, de visita oficial al Perú, ha fet declaracions davant els periodistes que acompanyen "tot l'equip del seu govern i el poble veneçolà" en aquestes circumstàncies. "Estem segurs que [el poble veneçolà] està vivint un moment difícil, però estem segurs que se'n sortiran", ha assegurat.

Perú

El president del Perú, Ollanta Humala, ha manifestat avui el seu pesar i el de la seva família per la mort del seu "amic Hugo Chávez". "En nom del poble peruà, de la meva família, de Nadine, la meva dona, volem expressar el nostre profund pesar i dolor al poble germà de Veneçuela", ha dit Humala durant una breu presentació davant els periodistes al palau de govern de Lima. "Volem fer una forta abraçada a la família de l'amic Hugo Chávez i oferir-li nostra solidaritat bolivariana, sud-americana, llatinoamericana, i desitjar en aquests moments difícils la unitat, la reflexió i que les coses es puguin portar de manera pacífica i que vagin dins la llera democràtica", ha afegit Humala.

"Volem solidaritzar-nos amb el poble veneçolà", ha conclòs un emocionat Humala. El mandatari peruà va mantenir un intens vincle amb Chávez per les eleccions presidencials peruanes del 2006, encara que en el procés electoral del 2011 es va allunyar de l'anomenat 'socialisme del segle XXI'.

Colòmbia

La cancellera colombiana, María Ángela Holguín, ha expressat aquest dimarts la seva "profunda tristesa" per la mort del president veneçolà, Hugo Chávez, i ha destacat el paper que va jugar en el procés de pau entre el seu govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). "Hem treballat bé amb el president Chávez, crec que hem tingut en aquests dos anys una molt bona entesa en què es va avançar bastant bé en la relació amb Veneçuela, on va ser un suport molt important per a aquest procés de pau en el qual som", ha dit la cancellera.

Les relacions de Colòmbia i Veneçuela van patir una crisi diplomàtica i comercial a les acaballes del govern de l'expresident colombià Álvaro Uribe (2002-2010), que després van ser recompostes per Chávez i l'actual mandatari Juan Manuel Santos. Des de llavors, els dos països van estrènyer els llaços i la cooperació, fins al punt que el president colombià ha reconegut públicament la tasca "facilitadora" de Chávez per seure a la taula de negociació de l'Havana al govern de Sants i a la guerrilla.

stats