Internacional 30/06/2019

5 claus sobre la cimera per renovar els càrrecs de la UE

Les negociacions s'encallen per la picabaralla política de les famílies de l'Eurocambra

Júlia Manresa
2 min
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, fa un petó a un home a l'arribada al consell de Brussel·les

Brussel·lesEls Vint-i-vuit es reuneixen aquest diumenge a Brussel·les en una cimera en què ha de quedar tancat el nou organigrama de la Unió Europea per als pròxims cinc anys, però, malgrat que les famílies polítiques amb representació a la cambra d'Estrasburg i els líders de cada país negocien des de fa dos mesos, arriben a la trobada sense consens. La reunió ha començat amb retard perquè les consultes continuen.

El president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk –un dels càrrecs que s'han de renovar–, proposarà que el candidat per presidir la Comissió Europea sigui de la família socialdemòcrata, l'holandès Frans Timmermans, atenent una proposta impulsada per Alemanya, França, Espanya i Holanda. Però, a hores d'ara, el plantejament està en l'aire pel rebuig del Partit Popular Europeu.

1. Com s'escull el president del la Comissió Europea?

Segons els tractats de la Unió Europea, els líders dels Vint-i-vuit estats membres han de proposar un president de la Comissió tenint en compte els resultats de les eleccions europees. Ha de ser escollit per un 72% dels estats membres que representin més d’un 65% de la població, l’anomenada 'majoria qualificada reforçada'.

2. Què són els candidats oficials?

Per intentar acostar a la ciutadania europea l’elecció del principal càrrec, el de president de la Comissió, es va establir el 2014 el sistema dels candidats oficials o 'spitzenkandidaten', que són nomenats per cada família política de l’Eurocambra i són els que fan campanya. Tot i això, no és un sistema oficial i té detractors.

3. Com s’escull el president del Parlament Europeu?

L’ha d’escollir l’Eurocambra. Els grups polítics poden proposar els seus propis candidats o un mínim de 38 eurodiputats, però la realitat és que el càrrec entra dins les negociacions i acaben sent els Vint-i-vuit els que fan la proposta després de negociar també amb els responsables dels principals grups polítics.

4. Què passa amb el president del Banc Central Europeu?

També és cosa del Consell Europeu. Tot i que la majoria de líders asseguren que no entra dins la negociació política de la resta de càrrecs, es dona per fet que forma part del paquet. Per exemple, no seria ben vist que hi hagués un president de la Comissió francès i un president del BCE de la mateixa nacionalitat.

5. I l'Alta Representació de la Unió Europea i el Consell Europeu?

La presidència del Consell Europeu entra dins el mateix paquet de decisions. S’acostuma a escollir algú que hagi estat un ex cap d’estat o de govern. L’Alta Representació es tria després en negociació amb la presidència de la Comissió, tot i que també forma part dels equilibris.

stats