Internacional 13/07/2016

Cinc coses que has de saber de la pròxima primera ministra del Regne Unit

Vol posar els treballadors a les juntes d'administració i li agraden les sabates de lleopard. Són algunes de les claus per conèixer Theresa May

Russell Goldman / The New York Times
3 min
Theresa May, davant del número 10 de Downing Street

LondresTheresa May, la nova líder del Partit Conservador, es convertirà avui en la segona dona primera ministra de la Gran Bretanya a entrar al número 10 de Downing Street, tres setmanes després que el Regne Unit votés a favor d'abandonar la Unió Europea.

Una política astuta que va ser descrita en positiu per un col·lega com una "dona rematadament difícil", May, de 59 anys, agafa el poder en un moment tumultuós de la història del seu país. Aquí teniu cinc coses que cal saber sobre ella.

Ministra de l'Interior més temps que ningú

May ha servit més temps en el difícil càrrec de ministra de l'Interior, encarregada de la supervisió de les agències de seguretat i la migració interna de la nació, que qualsevol altra persona des del segle XIX. Ha ocupat el càrrec des del 2010, 13 anys després de ser elegida per primer cop al Parlament.

És considera una moderada en el Partit Conservador i ha estat comparada amb Angela Merkel, la cancellera d'Alemanya: totes dues són conegudes pel seu pragmatisme. Com a ministra de l'Interior, May va ser criticada per no complir amb la promesa conservadora de reduir dràsticament el nombre net d'immigrants a Gran Bretanya.

S'ha compromès a treure el Regne Unit de la UE

Tot i que May va donar suport a la postura del primer ministre, David Cameron, a favor de continuar dins de la Unió Europea, va fer poques declaracions públiques durant la campanya del referèndum, cosa que ha generat especulacions sobre si en privat estava a favor de marxar, és a dir, del Brexit. Aquesta ambigüitat la va ajudar a emergir com una candidata de compromís que podia prometre unificar les faccions del partit.

Ja ha descartat la celebració d'un segon referèndum, ja que considera que el poble ha parlat i que "Brexit significa Brexit". Tot i així, no té pressa: va dir que no invocaria el mecanisme legal que inicia el procés de retirada de la UE (l'article 50 de la Constitució europea) fins més endavant, aquest any.

Vol posar els treballadors al consell d'administració

May ja ha dit que la gent vol alguna cosa més que una "'premier' Brexit" i ha promès "una visió positiva nova i audaç per al futur del país, un país que no ha de funcionar per a uns pocs privilegiats sinó per a tothom". Així, s'ha compromès a abordar la desigualtat, donar als treballadors més representació en les juntes corporatives i limitar les retallades d'impostos.

Benazir Bhutto li va presentar el seu marit

Igual que la primera dona primera ministra de la Gran Bretanya, Margaret Thatcher, May va néixer en una família de classe mitjana. Es va educar a Oxford, on pertanyia a l'associació conservadora i a l'Oxford Union, una societat de debats coneguda per produir futurs líders.

En un ball d'aquesta associació conservadora el 1976, una companya de promoció, Benazir Bhutto, qui anys més tard seria primera ministra del Pakistan, va ser qui li va presentar Philip May, el seu futur marit.

És una àvida col·leccionista de llibres de cuina

Per relaxar-se, May diu que li agrada cuinar, raó per la qual posseeix més de 100 llibres de cuina, i fer llargues passejades pel camp.

També és força coneguda pel seu calçat eclèctic: porta sovint les sabates de lleopard.

Per llegir la versió original de l'article, en anglès, clica aquí

stats