Internacional 15/12/2016

Els primers ferits són evacuats dels últims reductes de l'Alep rebel

La primera ambulància ha sigut tirotejada, amb el resultat d'un mort i tres ferits. Milers de persones esperen que es compleixi l'acord per marxar, mentre es confirma l'alto el foc

Cristina Mas
3 min
Un nen ferit en una ambulància tirotejada, esperant l'evacuació d'Alep Est.

BarcelonaEls primers ferits d'Alep han pogut començar a sortir de la zona assetjada, en combois de la Creu Roja Internacional. La televisió estatal ha mostrat imatges d'una filera d'ambulàncies i autobusos en ruta cap a les zones rurals de la província d'Idlib, que encara estan sota control de l'oposició. La situació és confusa i el ritme de l'evacuació lent. Un portaveu de l'ONU ha confirmat que començaran pels ferits i les criatures, però no hi ha dades fiables sobre quanta gent està esperant l'evacuació ni quants dies trigarà a completar-se.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Algunes famílies s'han separat en les últimes setmanes d'intensos bombardejos, mentre les tropes de Baixar al-Assad i els seus aliats (sobretot milícies xiïtes iranianes) recuperaven un per un els barris que des del 2012 havien estat sota control de l'oposició.

Des d'un dels punts d'evacuació, Wissam, un mestre d'anglès de la zona rebel explicava que l'espera seria llarga. "Estic amb tota la meva gent en un barri: amb els meus alumnes i els meus amics. Nosaltres hem tingut sort i no ens hem hagut de moure. Els últims dies molta gent ha hagut d'enviar les seves dones a la zona sota control del règim, on estan en un greu perill; altres han sigut detinguts quan intentaven fugir".

Hi ha hagut diversos atacs durant el matí i diversos testimonis han explicat que avions de guerra sobrevolaven la zona trencant la barrera del so.

El primer comboi va transportar entre 200 i 250 ferits, que van arribar a l'hospital, on ja se'ls esperava. Els mateixos vehicles havien de tornar més tard a recollir una segona tongada d'evacuats. A mitjanit va començar un alto el foc, després d'un dia d'intensos bombardejos, quan va saltar fet a miques l'acord d'evacuació que s'havia assolit dimarts al vespre.

Equips de Creu Roja preparats per a l'evacuació.

A les 06.00 h havien d'haver sortit els primers evacuats, un grup de ferits, de la zona de 2,5 km2 en què han quedat arraconats els opositors després de mesos de setge i bombardejos indiscriminats.

No queda clar quants civils estan atrapats a la zona assetjada sense aigua, aliments ni medicines i sota un fred intens. "No oblidarem mai com els criminals de tot el món han obligat la gent d'Alep a escollir entre la mort col·lectiva i el desplaçament forçat: hem hagut d'acceptar el mal menor entre dos crims", ha dit un activista contactat per WhatsApp.

Diverses fonts sobre el terreny, però, asseguren que l'ambulància que traslladava els primers evacuats ha sigut tirotejada. Un dels ferits ha mort i un membre dels Cascos Blancs que revisava la ruta de sortida ha sigut ferit per un franctirador. També ha resultat ferit un càmera.

Un portaveu de la brigada rebel Noureddine al-Zinki ha dit que l'acord d'evacuació d'Alep est inclou també treure els ferits de Foua i Kafraya, dos pobles de majoria xiïta de la província d'Idlib que estan assetjats pels rebels. Aquesta va ser una concessió a les milícies iranianes que van boicotejar l'acord de dimarts, negociat per Turquia i Rússia. Un altre grup rebel, Ahrar al-Saham, nega, però, que s'hagi acceptat aquesta condició.

El president rus, Vladímir Putin, i el turc, Recep Tayyip Erdogan, van fer dimecres una declaració conjunta en què reafirmaven la necessitat de l'evacuació. En una entrevista a la cadena russa Russia Today, el dictador sirià Baixar al-Assad ha dit que l'alto el foc pretén "salvar els terroristes".

stats