Internacional 14/10/2021

Les claus per entendre el retorn dels talibans, en un llibre i un acte per a suscriptors de l’ARA

'Afganistán. Crónica de una ficción' es pot aconseguir a la botiga web de l’ARA del 14 al 27 d’octubre

ARA
2 min
'Afganistan. Crónica de una ficción', el llibre de la periodista de l'ARA Mònica Bernabé.

Barcelona“La comunitat internacional havia 'venut' la imatge que l'Afganistan era un país que tirava endavant, que hi havia democràcia, que les dones havien recuperat els seus drets... Aquesta imatge no era gens certa, era ficció. També deia que l’exèrcit afganès tenia capacitat per frenar l’avanç dels talibans i ja s’ha vist que no era així”, diu la periodista de l’ARA Mònica Bernabé, autora d’Afganistán. Crónica de una ficción”, un llibre clau per entendre l’ensorrament del govern afganès i el retorn dels talibans al poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mònica Bernabé coneix molt bé l'Afganistan. Hi viatja regularment des del 2000 i hi va viure durant gairebé vuit anys, entre el 2006 i el 2014. Va fundar l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) d’ajuda a les dones afganeses. Ha sigut la cap de secció d’Internacional del diari ARA i ara es dedica a fer-hi reportatges d’investigació. 

El 20 d'octubre, Bernabé i el periodista i fotògraf Gervasio Sánchez explicaran la història recent de l'Afganistan en un acte presencial per a subscriptors de l'ARA, presentat per la directora del diari, Esther Vera. L'acte tindrà lloc a les 19 hores a l'Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB).

Afganistán. Crónica de una ficción arrenca l’any 2000, quan el règim dels talibans aspirava que la comunitat internacional el reconegués com a govern legítim de l’Afganistan, i s'acaba el març del 2012, quan les tropes internacionals ja havien posat data a la seva retirada del país. És una crònica periodística dels fets ocorreguts durant aquells anys narrada en primera persona. Bernabé recorre al relat personal perquè ha pogut entendre molts aspectes de la societat i de la realitat afganeses a través de la seva pròpia experiència.

El llibre és un retrat excel·lent de la societat afganesa i, alhora, una crònica del cinisme i la hipocresia amb què la comunitat internacional ha actuat a l’Afganistan aquests últims vint anys.

Editat per Debate, Afganistán. Crónica de una ficción es pot aconseguir per 19,90 € del 14 al 27 d'octubre en aquest enllaç.

stats