Portugal
Internacional 07/04/2013

Coelho anuncia noves retallades i promet fer "tots els possibles" per evitar un segon rescat

El primer ministre portuguès rebutja augmentar els impostos i concreta que l'austeritat se centrarà en educació, sanitat, seguretat social i empreses públiques. Acusa el Constitucional de posar en risc la recuperació econòmica del país després de tombar un paquet de retallades

Agències
1 min
Pedro Passos Coelho anunciant les noves retallades / REUTERS

LisboaEl primer ministre de Portugal, Pedro Passos Coelho, ha anunciat aquest diumenge que farà més retallades i "tots els possibles" per evitar un segon rescat del país davant la situació de crisi que va provocar dijous la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar tres mesures d'austeritat aprovades per l'executiu conservador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un missatge televisat per a tota la nació ha concretat que per compensar el forat de 1.350 milions d'euros que la sentència deixa a les arques públiques reduirà la despesa en educació, sanitat, seguretat social i empreses públiques. El cap de l'executiu conservador ha descartat tornar a apujar els impostos i ha assegurat que està disposat a complir amb els compromisos adquirits amb la 'troica'. "Hem d'evitar un nou rescat, i l'alternativa a no complir amb els nostres socis és precisament aquesta, haver de demanar una nova ajuda. Però això no s'evita amb bones paraules i bones intencions, sinó amb fets concrets. No serà fàcil ni hi ha gaire marge", ha dit el mandatari.

Suport presidencial

Moments abans d'anunciar el nou programa de retallades, Coelho s'ha reunit amb el president del país, Anibal Cavaco Silva, que ha confiat en la capacitat del conservador d'acabar la legislatura malgrat que l'oposició en bloc en demana la dimissió i la convocatòria d'eleccions anticipades.

Coelho ha responsabilitzat el Tribunal Constitucional –que va invalidar la suspensió d'una de les pagues extres a jubilats i pensionistes, així com altres retallades en despesa social– de posar en risc la recuperació econòmica del país i les negociacions amb la 'troica' per allargar el termini per tornar el rescat que Lisboa va demanar el 2011.

stats