Internacional 10/06/2014

Colòmbia comença a preparar les converses de pau amb l'ELN

Guerrilla i govern van iniciar el diàleg al mes de gener després de mesos de contactes i reunions

Efe
2 min

BogotàEl govern colombià i la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN, en les seves sigles en castellà) han començat els contactes preliminars per seure en una futura mesa de negociacions i obrir així un procés de pau, segons han explicat fonts oficials. Aquesta primera fase es va iniciar el passat mes de gener, "després d'una sèrie de contactes i reunions que van arrencar l'any 2013", segons un comunicat signat per ambdues delegacions i que ha emès avui la Casa de Nariño, com es coneix la seu oficial del govern. L'anunci coincideix amb la vigília de la segona volta de les eleccions presidencials, en les quals Juan Manuel Santos aspira a la reelecció i enfrontant-se al candidat uribista Óscar Iván Zuluaga.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"L'objectiu d'aquesta fase exploratòria és acordar una agenda i el disseny del procés que faci viable la fi del conflicte i la construcció d'una pau estable i duradora per a Colòmbia", assenyala el comunicat. L'agenda de converses inclourà els punts de "víctimes i participació de la societat" i els altres temes encara s'han de consensuar.

Segons la nota oficial, que consta de sis punts, "les delegacions donaran a conèixer periòdicament i de comú acord els avanços i el resultat" d'aquestes primeres converses. Cap de les delegacions ha detallat on s'estan duent a terme les trobades ni on es faran les converses de pau i s'han limitat a agrair la "bona voluntat i el compromís" dels governs del Brasil, Xile, Cuba, l'Equador, Noruega i Veneçuela.

Aquest és el segon procés de pau del govern colombià amb un grup guerriller. Des del mes de novembre del 2012 una delegació governamental negocia una solució pacífica amb les anomenades Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) a l'Havana. Precisament, entre els propers mesos de juliol i agost, víctimes d'aquest conflicte debatran conjuntament les seves situacions dins del pla previst en les converses.

stats