MASSACRE EN UNA DISCOTECA

La comunitat gai dels Estats Units, blanc de l’odi

Un home mata a trets 50 persones en un club LGTB d’Orlando, en l’atac amb més morts al país des de l’11-S

Els Estats Units ploraven ahir la pitjor massacre de la seva història des dels atemptats terroristes de l’11-S. La seva comunitat gai va ser el blanc d’aquest atac descrit pel seu president, Barack Obama, com un acte “de terrorisme” i “d’odi”.

Un jove va matar un mínim de 50 persones i en va ferir 53 més en una gran discoteca gai d’Orlando, Florida. Era la nit llatina al club Pulse. Unes 300 persones ballaven al ritme de música salsa, merengue i reggaeton quan l’autor de l’atac va irrompre al local a les dues de la matinada amb dos rifles, un d’ells d’assalt, i va començar a disparar de manera indiscriminada.

La policia va identificar l’assaltant com a Omar Mateen, un ciutadà nord-americà de 29 anys, fill d’afganesos i veí de Fort Pierce, a unes dues hores d’Orlando. Els investigadors també van explicar que Mateen, abatut per la policia, va trucar al telèfon d’emergències 911 abans de provocar la matança per jurar lleialtat a l’Estat Islàmic. Tot i així, van assegurar que creuen que, com els autors de l’atac a San Bernardino, Califòrnia, del desembre passat, el tirador no va rebre instruccions del grup jihadista sobre l’atac ni tenia cap vincle amb els seus membres.

De fet, fa temps que tant les forces de seguretat com el govern d’Obama alerten que el perill terrorista és dins del país pel fenomen dels anomenats llops solitaris, terroristes que actuen de manera autònoma i són més difícils de perseguir.

Atac jihadista i homòfob

Hores després del tiroteig, l’Estat Islàmic en va reivindicar l’autoria en un comunicat amb una aplicació de mòbil, segons SITE, un grup d’intel·ligència que rastreja propaganda de grups jihadistes.

El terrorisme era una de les principals línies d’investigació d’un atac homòfob. El pare de l’assassí, que treballava de vigilant de seguretat en un centre de delinqüents juvenils, va assegurar a la televisió NBC que les accions del seu fill no tenien res a veure amb la religió i que era un homòfob. “Quan va veure fa poc dos homes que es feien un petó a Miami davant de la seva dona i el seu fill, es va enfadar molt”, va explicar. Un home que es va escapar del local va revelar que “la gent cridava que hi havia morts” i que va veure com treien ferits en lliteres. Abans d’iniciar la matança, Mateen va retenir ostatges durant unes hores.

Obama va confirmar que l’FBI investigava el tiroteig com un “acte de terrorisme”. I va afegir que el tiroteig, “el pitjor de la història” del país, torna a recordar als nord-americans que fàcil que és “aconseguir una arma” i “disparar contra gent en una escola, un centre religiós o un cinema”. “Hem de decidir si aquest és el país que volem ser”, va dir. En el seu breu parlament des de la Casa Blanca, Obama també va tenir una menció especial per a la comunitat LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals): “Un atac a un americà, independentment de la seva raça, ètnia, religió o orientació sexual, és un atac a tots els americans i als valors d’igualtat i dignitat que defineixen el nostre país”.

L’atemptat contra la discoteca gai d’Orlando arriba pocs dies abans de la celebració del Dia de l’Orgull Gai -que commemora els disturbis de Stonewall, a Nova York, del 1969 que van marcar l’inici del moviment d’alliberament homosexual als Estats Units- i en un moment de transformació del país en matèria de drets i justícia social dels homosexuals. El Tribunal Suprem va reconèixer l’any passat el matrimoni gai després d’anys de lluita per obtenir aquest dret estat per estat.

Aquest tiroteig és el pitjor de la història del país però també el pitjor contra la comunitat gai. “Els nostres cors estan destrossats”, va afirmar en un comunicat GLAAD, una de les principals organitzacions que lluiten pels drets dels homosexuals. “Els clubs gais representen un lloc significatiu en la història de la comunitat LGBT -va explicar Nadine Smith, directora de l’associació Equality Florida Action-. Eren els únics llocs on, habitualment, les reunions són segures i aquest acte horrible colpeja directament el nostre sentit de seguretat”.

La policia evita un altre atac

Quan els mitjans informaven de la matança d’Orlando, la policia de Los Angeles va anunciar la detenció d’un home que volia atacar la Desfilada de l’Orgull Gai que es va celebrar ahir a la ciutat i en què s’homenatjaven les víctimes. El sospitós tenia armes i explosius dins el seu cotxe.

El pànic, les corredisses, els crits, la sang i les morts d’ahir a Orlando van ser un horrible recordatori a la comunitat gai i al món que l’odi homòfob encara encara és ben viu.