Internacional 31/07/2017

La comunitat internacional posa en dubte els resultats dels comicis a Veneçuela

Els principals països de l'Amèrica Llatina, els EUA i el Parlament Europeu, entre altres, no reconeixen la votació

Ara
2 min
Nicolás Maduro i la seva dona i diputada, Cilia Flore, celebrant diumenge els resultats a la Plaça Bolívar de Caracas.

BarcelonaEl president veneçolà Nicolás Maduro celebrava aquesta diumenge la victòria als comicis per escollir l'Assemblea Constituent -amb una participació d'un 41,43% segons el Consell Nacional Electoral i d'un 12% segons l'oposició, que es va negar a presentar candidats-. L'òrgan serà a partir d'ara exclusivament chavista. La comunitat internacional, però, posa en dubte la legitimitat dels resultats.

Per a la Unió Europea, les eleccions d'aquest diumenge "no són part de la solució" a la crisi política veneçolana, que en els últims quatre mesos ha provocat la mort de 123 persones. La diplomàcia europea condemna l'ús "desproporcionat" de la força per part de les forces de seguretat durant la jornada de votació.

"Una assemblea constituent elegida en condicions dubtoses i sovint circumstàncies violentes no pot ser part de la solució. Ha augmentat la divisió i deslegitima més les institucions elegides democràticament a Veneçuela", explica un comunicat de la UE emès aquest dilluns.

Per la seva banda, la Comissió Europea "té grans dubtes sobre si el resultat de les eleccions pot ser reconegut". Així ho ha assegurat la portaveu de la institució, Mina Andreeva, en la roda de premsa. "Els esdeveniments de les últimes 24 hores han augmentat les preocupacions de la Unió Europea pel futur de la democràcia al país", ha insistit.

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha assegurat que la institució no reconeixerà la nova Assemblea Constituent. "No reconeixerem aquestes eleccions. [...] El règim actual s’està aferrant al poder. La voluntat del poble és canviar de règim. Es necessari que hi hagi eleccions ja".

Els països veïns, en contra

Els veïns llatinoamericans de Veneçuela -Colòmbia, l'Argentina, el Perú, Panamà, Mèxic, Costa Rica i el Paraguai-, han anunciat que no reconeixeran els resultats de la votació. Tampoc ho faran els Estats Units ni Espanya.

La portaveu del departament d'Estat dels EUA, Heather Nauert, animava aquest dilluns els "governs de l'hemisferi i de tot el món a prendre accions fermes contra els arquitectes de l'autoritarisme a Veneçuela".

stats