Assassinat Kim Jong-nam, germà del dictador nord-coreà

Hauria estat enverinat a Malàisia per dues agents de Pyonyang, segons Corea del Sud

Kim Jong-nam, el germà gran del líder nord-coreà, Kim Jong-un, va ser assassinat dilluns a Malàisia, segons han informat diferents mitjans sud-coreans que han citat fonts que no han volgut ser identificades.

Segons la policia de Malàisia, Kim Jong-nam, que tenia 46 anys i utilitzava un passaport amb una altra identitat, ha estat assassinat a l’aeroport de Kuala Lumpur on es disposava a embarcar cap a Macau.“Va sentir com si algú li hagués subjectat la cara per darrere, es va marejar i va demanar auxili als mostradors d’informació”, ha explicat la policia malàisia.

Citant fonts governamentals, una televisió sud-coreana ha assegurat que Kim havia estat atacat per dues dones, no identificades, que van fugir després de clavar-li unes “agulles enverinades”. Tant els EUAcom Corea del Sud han considerat que, al darrere d’aquest assassinat, hi hauria el govern nord-coreà, tot i que no han aportat cap evidència d’aquesta acusació.

El germà no desitjat del règim

Kim Jong-nam, nascut d’una relació extramatrimonial de l’antic dictador Kim Jong-il, tenia fortes discrepàncies amb el règim de Pyongyang i va ser repudiat pel seu pare quan va ser detingut a l’aeroport de Tòquio l’any 2001 amb un passaport fals i la pretensió de viatjar al Japó i visitar Disneyland. Des de llavors, estava apartat de la línia successòria i vivia a l’estranger –entre Pequín i Macau– sense ostentar cap càrrec oficial.

Corea del Nord havia intentat assassinar anteriorment a Kim Jong-nam, que vivia sota l’emparat del govern xinès i es dedicava a les inversions, i el 2012 s’havia detingut a la Xina un agent de Pyongyang amb aquesta missió encarregada. Malàisia és un dels pocs països que manté bones relacions amb Corea del Nord, país sobre el qual recauen unes sancions globals per les seves desafiants proves nuclears i llançaments de míssils balístics.

Més continguts de