ÀFRICA
Internacional 15/02/2021

El Congo comença a vacunar contra l’Ebola

ARA
2 min
Una infermera injectant una vacuna contra l’Ebola en un assaig clínic a Libèria.

BarcelonaEl govern de la República Democràtica del Congo (RDC) va iniciar ahir una campanya de vacunació contra l’Ebola, quan feia poc més d’una setmana que s’havia declarat un nou brot de la malaltia al nord-est del país, amb un pacient que va morir només dos dies després de presentar els primers símptomes de la malaltia. Unes 8.000 dosis de la vacuna Ervebo, la primera contra l’Ebola que va ser aprovada per l’agència federal de medicaments nord-americana, ja el 2019, seran administrades als congolesos. Els primers a ser inoculats seran els treballadors sanitaris de l’hospital de Matanda, on va ser tractat el primer pacient. Fins al cap de setmana, s’havien comptabilitzar ja quatre casos i dos morts per aquest nou brot d’Ebola. L’últim cas confirmat era precisament d’un dels treballadors d’aquest centre hospitalari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El 18 de novembre, el país havia sortit finalment del seu últim brot d’Ebola, que va deixar 130 casos, 55 morts i 75 persones curades. Amb tot, el brot més devastador per a la República Democràtica del Congo s’havia donat per tancat el juny del 2020, després de matar 2.280 persones, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta epidèmia va ser la pitjor de la història de la RDC i la segona més greu del món, després de la que va devastar l’Àfrica occidental entre el 2014 i el 2016, en la qual van morir 11.300 persones i hi va haver més de 28.500 contagis confirmats, tot i que aquestes xifres, segons admet l’OMS, poden ser més altes.

Nou brot a Guinea Conakry

Precisament diumenge passat, Guinea Conakry va declarar oficialment també un nou brot d’Ebola, amb almenys set contagis i quatre morts. El virus hauria ressorgit al sud-est de país, a la localitat de Gouécké, a prop de N’Zérékoré, la segona ciutat més poblada del país després de la capital. Els contagiats van caure malalts amb diarrea, vòmits i sagnats després d’haver assistit a l’enterrament d’una infermera.

“L’OMS està en alerta total, i està en contacte amb el fabricant [d’una vacuna] per garantir que es posin a disposició totes les dosis necessàries com més aviat millor per ajudar a combatre” l’Ebola, va dir també el representant de l’OMS a Guinea, segons la BBC.

stats