MATANÇA A ARIZONA
Internacional 09/01/2011

La congressista ferida al tiroteig d'Arizona pot respondre als estímuls amb gestos senzills

Els metges li han retirat la sedació momentàniament per avaluar el seu estat neurològic i han comprovat que podia comunicar-se de manera no verbal. No s'atreveixen a dir si la parla de la congressista pot quedar afectada pel tret, que li ha tocar la part esquerra del cervell

Efe
1 min

WashingtonLa congressista Gabrielle Giffords, que aquest dissabte va rebre un tret al cap en el tiroteig d'Arizona, continua en estat greu però ja respon als estímuls amb gestos senzills, segons han explicat aquest diumenge els metges que l'atenen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una conferència de premsa del Centre Mèdic de la Universitat d'Arizona, el cap de traumatologia, Peter Rhee, ha indicat que, a causa de l'operació i de la respiració assistida Giffords no pot parlar, però sí que és capaç de "comunicar-se, de respondre a ordres simples".

Vint-i-quatre hores després de l'atac, els metges continuaven sent optimistes sobre l'evolució de la congressista, ja que consideren que el seu estat és millor del que s'esperava després d'haver rebut un tret al cap.

El cap de neurocirurgia, Michael Lemole, ha explicat que la bala li va travessar el crani pel cantó esquerre, però no va creuar d'un hemisferi a l'altre, fet que hagués estat fatal.

Se la va poder operar tan sols 38 minuts després del tret, i se li va retirar teixit malmès i una porció de crani que s'ha conservat per reimplantar-li més endavant.

"La principal preocupació ara és la inflamació del cervell", ha dit Lemole. Per això, precisament s'ha retirat una part del crani, per evitar que comprimeixi el cervell inflamat i que provoqui danys addicionals.

Pels metges, és bon senyal que, durant l'estona en què se li ha retirat la sedació per avaluar el seu estat neurològic, ha pogut "comunicar-se de manera no verbal".

La part esquerra del cervell és la que, en moltes persones, regula la parla i les sensacions, per la qual cosa no han volgut concretar si la congressista tindrà seqüeles en aquest aspecte.

stats