Internacional 16/07/2019

Les congressistes insultades per Trump demanen no "picar l'ham" del president

Les quatre demòcrates es defensen denunciant les seves polítiques "inhumanes"

Carlos Pérez Cruz
3 min
D'esquerra a dreta, Ayanna Pressley , Alexandria Ocasio-Cortez i Rashida Tlaib escoltant la intervenció d'Ilhan Omar a la compareixença conjunta

WashingtonDonald Trump es va queixar fa uns dies que els seus tuits no tenien l'impacte que tenien al començament de la seva presidència, encara que ell ho atribueix més a una presumpta censura de les empreses tecnològiques de Silicon Valley que no pas al possible cansament dels usuaris de les xarxes socials. La realitat és que el president, malgrat tot, continua recorrent als incendis a Twitter cada vegada que necessita redirigir l'atenció dels mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La teoria de les quatre congressistes demòcrates objecte dels seus atacs aquesta setmana és que els insults racistes que els ha adreçat el president, convidant-les a tornar "als llocs d'on venen" -totes quatre són nord-americanes, tres de les quals nascudes al país, i cap és blanca caucàsica-, són una maniobra de distracció per tapar unes polítiques que han qualificat d'"inhumanes". El consell d'Ayanna Pressley, una de les al·ludides juntament amb Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar i Rashida Tlaib, és "no picar l'ham" de Trump.

Hi ha diverses maneres d'analitzar l'èxit o el fracàs de la tàctica de Trump. I és que, tot i que les seves diatribes semblin espontànies, la "bilis" que brolla de la seva boca, tal com la va qualificar Omar, resulta més calculada del que pugui semblar.

Dilluns a la tarda, durant una intervenció a la Casa Blanca, el president va apujar el to dels atacs fins al punt d'acusar falsament Ilhan Omar de descriure com a "meravellosa" l'organització terrorista Al-Qaida o va assegurar que totes quatre, conegudes com 'l'esquadró' pel seu activisme i actitud de rebel·lia respecte a la líder de la Cambra de Representants, la veterana Nancy Pelosi, "odien el país".

Un fotògraf del 'Washington Post' va capturar les notes de Trump, on es podia llegir fins i tot la transcripció fonètica del nom de l'organització terrorista, 'Alcaida', a més de la resta de missatges amb què va tornar a insistir en la idea que "si no estàs content aquí te'n pots anar". Una invitació que s'han sentit dir molts nord-americans afroamericans o d'origen llatí, però que difícilment s'adreça als que tenen avantpassats escocesos, com ell, o a una eslovena de naixement, com la seva dona Melania.

Donald Trump pretén que s'associï la imatge del Partit Demòcrata amb el "comunisme" de les polítiques "radicals" de 'l'esquadró'. Preguntat pel suport que poden generar als grups de supremacistes blancs els seus missatges, Trump ha dit que no estava amoïnat perquè "molta gent està d'acord amb mi". És difícil fins i tot trobar veus crítiques dins els republicans, un partit ara mateix entregat al culte al líder. N'és un bon exemple el senador Lindsey Graham, en una altra època crític del Trump candidat i que, en una intervenció dilluns a Fox News, va qualificar les demòcrates de "grapat de comunistes" que "odien Israel i el país". Els pocs representants republicans que han aixecat la veu ho han fet amb peròs i matisos.

Si el president busca aprofundir en la divisió interna del Partit Demòcrata, la que hi ha oberta entre l'activisme que defensen amb passió les quatre progressistes insultades i el progressisme moderat de l'establishment demòcrata, Trump ha aconseguit aparentment l'efecte contrari.

Les desavinences airejades aquests últims dies s'han convertit de la nit al dia en unitat sense fissures. La mateixa Nancy Pelosi, que recentment va retreure l'actitud de les quatre polítiques, ha proposat una votació a la cambra baixa per "condemnar amb fermesa els comentaris racistes" de Trump.

El president s'ha expressat avui més a la defensiva quan ha escrit que no tenia "ni un sol os racista" al cos, un tuit que ha aprofitat per suggerir que no se'l condemnés a ell sinó al "llenguatge brut" de les demòcrates. Ocasio-Cortez li ha donat la raó a Twitter: "No té ni un os racista al cos. Vostè té una mentalitat racista al cap i un cor racista al pit".

Dilluns 'l'esquadró' va oferir una roda de premsa conjunta en què va dedicar més temps a criticar les polítiques de Trump que a protegir-se dels atacs del president. "No sap com defensar les seves polítiques, així que ens ataca personalment", va explicar Ocasio-Cortez. Tant ella com les seves companyes van aprofitar l'avinentesa per concentrar-se en algunes de les accions més dures de Trump, com la política migratòria a la frontera amb Mèxic. Ilhan Omar va insistir que se li obri un procés d''impeachment' [destitució política] perquè "deixi de burlar-se de la Constitució".

stats