Internacional 27/09/2013

El Consell de Seguretat vota aquest divendres la resolució per destruir l'arsenal químic de Síria

Les inspeccions internacionals de les armes del règim sirià començaran la propera setmana. Rússia es reserva el dret d'aturar un atac militar en el cas que Al-Assad no compleixi els termes de l'acord

Agències
2 min

BarcelonaEl Consell de Seguretat de l'ONU vota aquest divendres la resolució per desmantellar l'arsenal químic del règim sirià i que alhora condemna l'atac del 21 d'agost a Ghouta, als afores de Damasc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aprovació de la resolució permetria aplicar l'acord pel desmantellament de l'arsenal químic de Síria, prèviament acordat per Rússia i els Estats Units.

Tot i que no es coneix el text exacte de la resolució diferents fonts indiquen que inclou una menció sobre l'ús de la força en el cas que el règim sirià no compleixi el seu compromís, contemplada en el capítol 7 de la Carta de les Nacions Unides.

Sobre aquesta qüestió, l'ambaixador britànic, Mark Lyall Grant, ha reconegut que "no hi pot haver una solució militar", ja que Rússia i la Xina s'han oposat a un text que legitimés una intervenció militar.

Rússia ha tingut un paper fonamental al llarg de les negociacions, motiu per el qual s'ha reservat el dret d'impedir una acció militar contra Síria en el futur.

Si el text presentat aquest dijous pel Consell de Seguretat a Nova York és finalment aprovat, França, Regne Unit i els Estats Units podran fer ús de l'amenaça militar, però Rússia té l'última paraula sobre un atac. D'aquesta manera, el règim d'Al-Assad es veu sotmès a una forta pressió internacional per la destrucció de l'arsenal químic, però conserva la protecció de Rússia para evitar una acció militar en cas d'incompliment.

L'ambaixador britànic, Mark Lyall Grant, també ha dit que els membres permanents del Consell de Seguretat han acordat un text "vinculant" per eliminar l'arsenal químic sirià.

Washington i Moscou també han acordat que les armes químiques siguin destruïdes com a molt tard a mitjans del 2014.

L'ambaixadora dels Estats Units, Samantha Power, ha detallat que la resolució obligarà el règim de Baixar al-Assad a permetre que l'Organització per a la Destrucció d'Armes Químiques (OPAQ) i el Consell de Seguretat puguin accedir als seus arsenals per inspeccionar-los i destruir-los.

Les inspeccions internacionals de l'arsenal químic sirià començaran el dimarts 1 d'octubre com a molt tard, segons la resolució.

També determina que Síria "no podrà utilitzar, desenvolupar, produir, adquirir, guardar o retenir armes químiques ni transferir, directament o indirectament, armes químiques a altres estats o actors no estatals".

El text també demana la convocatòria d'una conferència internacional sobre Síria per discutir l'aplicació del document de Ginebra del 30 de setembre del 2012, que estableix els punts claus per una transició política a Síria.

La resolució serà sotmesa a votació en les properes hores i serà la primera des de l'inici d'una guerra civil que ja s'ha cobrat més de 100.000 morts i ha generat uns cinc milions de refugiats.

stats