Escolteu els nens

La ministra d'Educació francesa demana a la comunitat educativa que doni respostes per combatre el terror

Una noia amb una pancarta ofereix fer abraçades als que necessiten confort, a la plaça de la República de París. CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Com s'han d'explicar als nens i joves els atemptats de divendres a París? La pregunta se l'ha plantejat la ministra d'Educació francesa, Najat Belkacem, que avui ha adreçat cartes obertes a tota la comunitat educativa del país, que dimarts acabarà el tercer dia de dol nacional en memòria de les víctimes mortals del pitjor atemptat terrorista des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

" Escolteu i doneu resposta a tots els dubtes i angoixes dels alumnes", diu la ministra, nascuda al Marroc fa 37 anys. No serà una jornada fàcil perquè els joves –des dels de primària fins als de secundària– tindran moltes preguntes, reflexions i opinions de tot el que hauran sentit i vist a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. Cap dels nois serà "aliè" al terror viscut, continua la responsable d'Eduació en una carta als mestres, a qui demana que responguin i ofereixin "els coneixements necessaris per comprendre el món avui".

La societat francesa està encara en xoc però en les hores posteriors a la tragèdia ha demostrat maduresa i unitat enfront del terror. Avui, sense anar més lluny, ha estat una jornada per recordar les víctimes als  mateixos llocs on van perdre la vida divendres, desafiant fins i tot la recomanació del govern de participar en reunions multitudinàries.

Els centres escolars de la regió de París, en especial els més propers als llocs de les matances, comptaran a partir de demà amb equips psicològics especials per atendre els alumnes, com ja va passar al gener, després de la matança a 'Charlie Hebdo'.

En un missatge als progenitors, la ministra els encoratja a participar del "diàleg" amb els docents per transmetre'ls què han parlat a casa sobre els atemptats i així poder encarar una resposta psicopedagògica. Per als alumnes, Belkacem els recorda que dilluns a les dotze del migdia s'ha convocat un minut de silenci i aprofita per afirmar que "la millor resposta" davant del terrorisme no serà mai "dictada per la por ni l'odi" sinó pels valors democràtics de la República.