Bulgària
Internacional 30/10/2011

El conservador i oficialista Rosen Plevneliev guanya les eleccions presidencials a Bulgària

La compra de vots i la corrupció han marcat la campanya electoral. Els observadors internacionals ja havien advertit del possible frau als comicis

Efe
1 min
El nou president de Bulgària, Rosen Plevneliev, després de votar / AFP

SofíaEl candidat del conservador i governant partit GERB, Rosen Plevneliev, ha guanyat aquest diumenge les eleccions presidencials de Bulgària amb un 57% dels vots, segons els primers sondejos. Plevneliev s'enfronta al socialista Ivailo Kalfin, que hauria obtingut el 43% dels sufragis a la segona volta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La victòria de Plevneliev ha reafirmat la popularitat de la formació conservadora populista, que és al poder des de fa dos anys. Malgrat que la Comissió Electoral no oferirà els resultats oficials fins al dilluns vinent, el candidat ja se sentia guanyador en la seva compareixença: "el nostre objectiu és una Bulgària moderna. Treballarem dia i nit pel desenvolupament europeu del país. Ens sentim molt motivats per seguir endavant. La nostra feina serà transparent. La presidència búlgara s'omplirà de nous continguts", ha promès.

El primer ministre i líder del GERB, Boiko Borisov, ha felicitat els ciutadans perquè "en aquest temps de crisi mundial no s'ha produït també una crisi política".

El rival de Plevneliev, Ivailo Kalfin, de l'opositor partit socialista, actual eurodiputat i exministre d'Exteriors, ha obtingut el 43% dels vots, segons els darrers sondejos. El candidat ha reconegut la seva derrota però ha assegurat que "aquestes han estat les eleccions més mal organitzades dels darrers 22 anys. Hi ha hagut pressions sobre els ciutadans".

El candidat es referia a les denúncies de compra de vots, una pràctica de la que ja havien advertit els observadors internacionals.

stats