Internacional 25/07/2019

Corea del Nord llança dos nous míssils al mar del Japó

L'operació és una resposta a les pròximes maniobres militars entre els EUA i Corea del Sud

2 min
Corea del Nord respon a les maniobres de Corea del Sud i els EUA del proper mes d'agost amb dos nous míssils

Corea del Nord ha llançat aquest dijous dos míssils de curt abast com a resposta a les imminents maniobres militars dels EUA i Corea del Sud. Amb aquest acte, el règim de Pyongyang mostra també la seva impaciència perquè Washington accepti els seus termes per reprendre el diàleg sobre desarmament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acció té com a objectiu incrementar la pressió sobre Washington per retornar a la taula de negociació, tot just dos dies després que el govern nord-coreà enviés un altre senyal d'advertència al desvelar un nou model de submarí capaç de llançar míssils balístics. Els llançaments de dijous es van realitzar des de la península de Hodo, a la costa est del país, en direcció al mar del Japó, segons un portaveu del ministeri de Defensa sud-coreà. Un dels projectils va recórrer uns 430 quilòmetres i l'altre va volar al voltant d'uns 790 quilòmetres, de manera que podria tractar-se d'un nou tipus de míssil, segons les autoritats de Seül, que van instar Pyongyang a evitar actes "que no contribueixen a rebaixar les tensions militars a la península". Tots dos míssils van assolir els 50 quilòmetres d'altura.

No obstant, a falta d'imatges dels projectils (la propaganda nord-coreana manté el silenci), hi ha indicacions que un dels míssils testats avui podria ser del mateix tipus que els disparats per Corea del Nord al maig. Això deixa molt exposats els territoris sud-coreà i japonès, que acullen importants instal·lacions militars nord-americanes.

Encara que disparar míssils de curt abast no viola la moratòria autoimposada per Pyongyang des de final del 2017 sobre el llançament de projectils de més rang, les resolucions de l'ONU prohibeixen a Corea del Nord testar qualsevol míssil balístic.

L'acció nord-coreana arriba després que el règim hagi protestat en els últims dies per la celebració de les maniobres militars conjuntes 19-2 Dong Maeng, entre els EUA i Corea del Sud, a l'agost. Encara que Seül i Washington han rebaixat enormement l'escala dels seus jocs de guerra des que va començar l'acostament el 2018, Pyongyang considera que aquests exercicis violen compromisos adoptats amb les dues parts i suposen un assaig per envair el seu territori. El règim ha arribat a dir fins i tot que rebutjarà el paquet d'ajuda alimentària que pretén enviar-li el sud per pal·liar l'escassetat de menjar que pateix si no es cancel·len aquests exercicis.

El llançament nord-coreà ha tingut lloc només dos dies després que Pyongyang presentés en societat l'anomenat Sinpo-C, el seu primer submergible equipat amb SLBM (míssils balístics llançats des submarí) i amb capacitat operativa. Aquests gestos semblen subratllar la impaciència nord-coreana per reprendre les converses amb Washington sobre desnuclearització, estancades des de la fracassada reunió de Hanoi del febrer.

La Casa Blanca ha dit que l'oferta de retornar a la taula ja s'ha plantejat, però que Pyongyang no ha respost, fet que indica que el règim seguiria sense estar d'acord amb els termes negociadors que planteja Washington.

stats