Internacional 04/05/2019

Trump: "Kim Jong-un sap que soc al seu costat"

Seül demana aturar l'escalada per seguir amb el full de ruta per desnuclearitzar la península Coreana

Efe
3 min
Un home mira les notícies sobre el llançament del míssil nord-coreà a la pantalla d'una botiga de Tòquio

Seül / WashingtonEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha restat aquest dissabte importància al llançament de projectils de curt abast des de Corea del Nord quan ha dit que creia que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, "no farà res" que pugui impedir que Pyongyang desenvolupi el seu "gran potencial econòmic".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Qualsevol cosa en aquest món tan interessant és possible, però crec que Kim Jong-un s'adona plenament del gran potencial econòmic de Corea del Nord i no farà res per interferir-hi o impedir-ho. A més, sap que soc al seu costat i no vol trencar la promesa que m'ha fet", ha escrit Trump al seu compte personal de Twitter.

Hores abans, Corea del Nord elevava la tensió llançant míssils de curt abast que alguns analistes justificaven com una manera de pressionar perquè els Estats Units reprenguin les converses amb Kim.

El lloc triat per a la prova, la península de Hodo (a uns 15 quilòmetres al nord-est de la ciutat portuària oriental de Wonsan), no indicava en principi res de bo, perquè ha sigut l'escenari de vint proves (l'última el 3 de març del 2015) del míssil Hwasong-11, un projectil de curt abast d'inspiració soviètica.

No obstant això, l'exèrcit sud-coreà ha esmenat la seva anàlisi inicial i ha establert que es tractava de projectils de curt abast en direcció nord-est des de la península de Hodo, al nord-est de Wonsan.

No és la primera vegada que Seül recula i modifica una anàlisi inicial del tipus d'armes provades per Pyongyang. "Els projectils van volar entre 70 i 200 quilòmetres" sobre el mar del Japó (anomenat mar de l'Est a les dues Corees) i van caure a l'aigua, segons el comunicat oficial. La diferència entre un projectil i un míssil és que el primer és qualsevol objecte disparat a l'aire i el segon és un projectil autopropulsat.

La importància és que disparar projectils de curt abast no viola les sancions de l'ONU imposades sobre el règim de Kim per les seves proves nuclears i de míssils balístics, les quals sí que són sancionables segons les resolucions del Consell de Seguretat.

La titular d'Afers Estrangers sud-coreana, Kang Kyung-wha, i el seu homòleg nord-americà, Mike Pompeo, han parlat per telèfon sobre la prova nord-coreana i han acordat "gestionar-la amb prudència mentre prossegueixen les anàlisis addicionals", segons Seül, que estima que l'acció nord-coreana "viola l'esperit de l'acord militar intercoreà" signat el setembre passat, i urgeix Pyongyang a "posar fi a accions que activen la tensió". El to utilitzat suposa el més dur del govern sud-coreà cap al seu veí des que va començar l'acostament al principi del 2018.

Més enllà de tecnicismes al voltant de la prova armamentística, Pyongyang indica amb aquest últim gest una creixent impaciència per l'estancament del diàleg sobre desnuclearització després de la fallida cimera de Hanoi del mes de febrer entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president nord-americà, Donald Trump.

Corea del Nord advoca per un procés gradual de desnuclearització acompanyat de l'aixecament gradual de sancions, cosa que la Casa Blanca, que aposta per un desarmament integral i immediat, considera inacceptable.

Amb l'assaig d'avui, el missatge de Kim sembla clar; a falta de propostes més flexibles de Washington, el règim és un pas més a prop de posar fi a aquesta moratòria que tan content té el president nord-americà.

stats