Internacional 28/07/2020

Londres endureix el criteri i ara també desaconsella viatjar a les Balears i les Canàries

Madrid fracassa en l'intent d'aixecar la quarantena als territoris insulars i empitjora la situació

Quim Aranda
3 min
Una imatge de la platja de Palmanova, a l'illa de Mallorca, presa aquest dilluns

LondresNou cop de gràcia, un més, al ja prou malmès turisme espanyol. El govern britànic ha canviat el criteri sobre els viatges a Espanya i aquest dilluns l'ha endurit encara més. Des de les 18 h, el Foreign Office adverteix que la recomanació sobre "tots els viatges no essencials" que s'hi facin ja està vigent per a tot l'Estat, "incloses les illes Balears i les Canàries". La inesperada decisió ha sigut rebuda amb incredulitat tant pel sector turístic com pel govern espanyol, perquè ha tingut lloc quaranta-vuit hores després que Londres explícitament n'exclogués les illes Balears i les Canàries, malgrat que sí que imposava als territoris insulars la mateixa quarantena de catorze dies al tornar al país que aplicava a la resta de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Si durant el cap de setmana i al llarg de dilluns, després de la galleda d'aigua freda rebuda, la Moncloa assegurava que estava en converses amb el govern Johnson per establir passadissos aeris segurs, i almenys aixecar la quarantena a les illes, l'efecte ha sigut tot el contrari. I encara més devastador per al sector, que confiava en salvar una mica els mobles al llarg de l'última setmana de juliol i el mes d'agost. En aquest sentit, en una entrevista a Telecinco aquest dilluns a la nit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha considerat "desajustada" la mesura britànica, i fins i tot ha fet la impressió que encara no tirava la tovallola, potser una valoració massa optimista.

Per afegir una mica més de confusió i estranyesa a la caòtica situació ja generada, aquest dimarts, en la seva edició impresa, el Daily Telegraph, un diari molt ben connectat amb Downing Street, informa que aquesta setmana el govern britànic tornarà a canviar els paràmetres i reduirà la quarantena a deu dies per als residents a les illes Britàniques que arribin des de qualsevol punt de l'Estat i altres països amb una incidència més alta del covid-19 que la que registra el Regne Unit. Per això, però, caldrà fer-se una prova del coronavirus el vuitè dia de la quarantena i, si surt negativa, quaranta-vuit hores després es podrà sortir de l'autoaïllament domiciliari.

Deu contagis

El diari també apunta una altra informació que, si és certa, és rellevant, encara que podria ser només una excusa amb què Downing Street vol cobrir-se les espatlles davant de les moltes crítiques que la sobtada decisió ha desfermat entre el sector de l'aviació i els gairebé 1,8 milions de turistes britànics que ja eren a Espanya o que pensaven passar-hi algunes jornades de vacances.

D'acord amb les fonts que esmenta el Telegraph, del comitè del govern que segueix l'evolució de la pandèmia, i que formen diversos ministres i diferents assessors científics, la postura adoptada dissabte, just al cap de 24 hores d'haver continuat mantenint la qualificació de zona segura per a tots els territoris de l'Estat, es va establir després que es tingués notícia que deu turistes britànics que havien viatjat a Espanya retornessin al Regne Unit contagiats de coronavirus.

Tot i que el Regne Unit registra al voltant d'uns 700 casos diaris en l'última setmana –aquest dilluns, de fet, 685–, el comitè del govern va considerar que la desena d'infectats era proporcionalment molt alta. Es dona la circumstància que la reunió del govern va ser presidida pel ministre secretari, Michael Gove, que tenia previst iniciar les seves vacances a Eivissa a partir d'aquest divendres, i que ara ha cancel·lat el viatge. Potser una informació real però també una interessada filtració per intentar apaivagar una mica la fúria dels turistes britànics que han hagut de tornar a corre-cuita al seu país.

D'altra banda, el ministeri de Sanitat britànic està considerant la possibilitat de demanar una prova de coronavirus a tots aquells retornats al país després del 23 de juliol.

stats