Internacional 29/03/2020

Raman Gangakhedkar: “Hem volgut aplicar una estratègia agressiva contra el virus”

Cap d’epidemiologia del Consell de Recerca Mèdica de l'Índia

Sònia Sánchez
2 min
Raman Gangakhedkar: “Hem volgut aplicar una estratègia agressiva contra el virus”

BarcelonaEl doctor Raman Gangakhedkar atén les preguntes de l’ARA per telèfon des de casa, acostumat, perquè aquests dies ha hagut de fer força rodes de premsa. És el cap d’epidemiologia del Consell de Recerca Mèdica de l’Índia, l’organisme que depèn del ministeri de Salut i monitoritza la pandèmia de covid-19 al país.

Per què tenen tan pocs casos?

Vam començar a prendre mesures molt aviat. El 17 de gener vam prohibir els vols des de la Xina i quan va arribar a l’Iran vam fer igual: hi vam enviar un equip per repatriar els ciutadans indis i vam prohibir l’entrada des d’aquell país.

La majoria de casos són importats?

La majoria són gent que ve de fora i ha generat petits focus de transmissió. Hem buscat tots els contactes: els asimptomàtics a casa en quarantena, i els que tenen símptomes, tot i ser lleus, a l’hospital. Hem volgut aplicar una estratègia agressiva.

Es fan prou proves?

Estem fent 2.000 tests de mitjana al dia, però tenim capacitat per arribar als 20.000 diaris si calgués. Ara es fa la prova a qui té símptomes greus, però comencem a augmentar. Hem donat llicència a 34 laboratoris, que cobreixen 20.000 ciutats de l’Índia.

Tenen prou material sanitari?

Tenim prou tests. De material protector per al personal sanitari en tenim prou per a almenys 15 dies i hem demanat ja augmentar-ne la producció. Estem anticipant els problemes abans que arribin.

UCIs i llits d’hospital?

La gran diferència de l’Índia és que tenim una població molt jove, la nostra esperança de vida és baixa. Tot i això, als més grans de 60 o amb patologies els recomanem mantenir la distància social dins de casa i si tenen símptomes se’ls fa la prova.

stats