Internacional 21/05/2019

La fiscalia considera el matrimoni Kirchner els "caps" d'un entramat de corrupció

L'expresidenta i el seu marit van crear un aparell delictiu per blanquejar fons milionaris

Ara
2 min
Cristina Fernández, al centre, en una foto de família amb membres del seu Partit Justicialista

BarcelonaEl primer judici per presumptes fets de corrupció durant el mandat de l'expresidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner, entre el 2007 i el 2015, ha començat aquest dimarts a Buenos Aires amb la presència de l'ex cap d'estat i la resta dels 13 imputats en la causa. L'exmandatària, asseguda a les últimes files de la sala, ha escoltat com la fiscalia relatava que tant ella com el seu difunt marit, el president Néstor Kirchner, van ser "caps" d'una "associació delictiva" destinada a apoderar-se "de fons públics milionaris", segons informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'escrit que ha llegit el ministeri públic a l'inici de la sessió es diu que el matrimoni presidencial va fer funcionar aquest poder a l'ombra de forma estable i permanent, i que va crear una "enginyeria societària" dins de l'estructura de l'administració de l'estat mentre va ocupar la Casa Rosada, primer Néstor Kirchner, entre el 2003 i el 2007, i després la seva dona.

Cristina Fernández és actualment senadora i acaba de presentar la seva candidatura per anar de número dos d'Alberto Fernández, aspirant a la presidència que va ser el seu cap de gabinet. La fiscalia ha establert que l'expresidenta va afavorir l'empresari Lázaro Báez –empresonat des del 2016– al concedir-li 52 obres públiques per valor d'uns 46.000 milions de pesos (1.000 milions d'euros) a la província meridional de Santa Cruz, un feu tradicional del kirchnerisme, un moviment d'ascendència peronista de centreesquerra.

En la lectura de l'acusació s'ha remarcat que en la causa s'investiga la presumpta "divisió de rols definits i estratègics" dins i fora de l'estructura de l'estat i sostinguda "ininterrompudament" al llarg més de 12 anys, destinada a cometre "múltiples delictes "per tal primer de sostreure i després d'apoderar-se il·legítimament i de manera deliberada de fons públics milionaris".

En una escala inferior, la fiscalia va assenyalar com a "organitzadors" l'exministre de Planificació Federal Miguel de Vido, l'exsecretari d'Obres Públiques José López i l'exsubsecretari de Coordinació d'Obra Pública Carlos Santiago Kirchner, cosí de Néstor, així com l'extitular de Vialitat Nelson Periotti i l'"amic personal i soci comercial" dels expresidents Lázaro Báez, entre altres persones.

Báez va ser una peça clau per als plans delictius dels acusats i el van enriquir durant els 12 anys de governs kirchnerians a còpia d'obtenir diners del Tresor Nacional en una "maquinària eficaç", subratlla la fiscalia, que sosté que els diners iniciaven una travessa de camí invers en favor del matrimoni Kirchner, que, ja com a persones físiques, feien un blanqueig de diners a partir de l'activitat hotelera i el lloguer d'immobles propietat del mateix Báez.

stats