Internacional 06/03/2016

Cruz guanya a Kansas i Maine, i es posiciona com l'alternativa a Trump

El senador ultraconservador de Texas espera que les dues victòries impulsin la seva candidatura. L'èxit de Trump, que venç a Louisiana i Kentucky, continua dividint el Partit Republicà

Núria Ferragutcasas
2 min
Cruz es posiciona com l'alternativa de Trump després de guanyar a Maine i Kansas

WashingtonTed Cruz ha fet un pas més per consolidar-se com la principal alternativa al candidat republicà favorit, Donald Trump. El senador de Texas ha guanyat aquesta matinada (hora catalana) dos dels estats que estaven en joc: Kansas i Maine.

D'altra banda, ha quedat segon a Kentucky i Louisiana, dos estats que Trump ha guanyat amb poc marge. Cruz ha obtingut 64 dels delegats repartits i el magnat novaiorquès s'ha quedat amb 49, tot i que continua liderant la cursa amb un total de 378 delegats.

Per a Cruz, les seves victòries a Kansas i Maine revelen que molts republicans creuen que seria "un desastre" escollir Trump com el candidat republicà a la Casa Blanca i, per això, "donen suport al candidat més conservador". Tot i així, caldrà veure si és capaç de prendre el lideratge a l'excèntric multimilionari.

Divisió en el si del Partit Republicà

L’èxit de la candidatura a la Casa Blanca de Donald Trump ha enfonsat el Partit Republicà en una crisi identitària. El risc d’una fractura del partit cada cop és més evident: les elits i les bases republicanes no volen el mateix, i les seves ales moderada i ultraconservadora del partit s’han vist sobrepassades pel fenomen Trump.

“Trump em fa por. Em recorda un venedor d’oli de serp de l’Oest”, va afirmar el Joe, que vestit amb una americana amb l’estampat de la bandera dels Estats Units es passejava aquest cap de setmana passat per l’anual Conferència d’Acció Política Conservadora (CPAC, en anglès), celebrada als afores de Washington. Per a ell, el líder de la cursa republicana és un "frau perquè no encarna els valors conservadors".

L’opinió d’aquest bloguer de Nova York era la majoritària en la conferència. De fet, Trump va cancel·lar el seu discurs en l’últim minut mentre que el seu màxim rival, Ted Cruz, va guanyar la tradicional enquesta entre els conservadors de la conferència amb un 40% del vot. Aquest triomf va ser el preludi d’una bona nit electoral per al senador de Texas.

Atacs contra Trump

Les elits republicanes es veuen incapaces d’aturar Trump i la seva esperança per reconduir l’elecció, el senador de Florida, Marco Rubio, continua tenint resultats pobres. Dijous, l’excandidat republicà a la presidència dels Estats Units Mitt Romney va fer un discurs molt dur contra el magnat immobiliari. No sols el va titllar de “frau” i “fals” sinó que també va assegurar que “les perspectives d’un futur segur i pròsper es veuran molt disminuïdes”.

En les últimes setmanes, i especialment des del Superdimarts, ha crescut el nombre de membres de l’establishment republicà que intenten descarrilar la candidatura de Donald Trump. Tot i que el magnat també ha rebut el suport d’alguns governadors com el de Nova Jersey, Chris Christie.

De moment, l’únic candidat alternatiu és Cruz, que també es considera un 'outsider', un polític independent. Tant Trump com Cruz inquieten les elits per les seves idees sobre l’economia i la immigració. Sigui quin sigui el guanyador, el Partit Republicà viurà un canvi de proporcions encara desconegudes.

stats