Internacional 19/12/2018

Cuba fa marxa enrere i exclou el matrimoni gai de la nova Constitució

L'oposició de l'opinió pública i les pressions de l'Església evangèlica fan retirar la iniciativa

Ara
2 min
La parella després de celebrar el casament / EFE

BarcelonaLa comissió encarregada de redactar la nova Constitució cubana ha presentat un nou esborrany en què elimina l'article que obria la porta als matrimonis homosexuals. El govern cubà ha decidit fer marxa enrere amb aquesta proposta després de la polèmica desfermada a l'illa, on l'opinió pública no la va rebre bé, i especialment per les pressions de l'Església evangèlica, que havia amenaçat amb demanat el 'no' a la nova carta magna en el referèndum del gener si no es retirava aquest article.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El juliol passat es va publicar un primer esborrany de la nova Constitució cubana, que pretén actualitzar l'actual, hereva de l'era soviètica, en què l'article 68 deia que "el matrimoni és una unió entre iguals" sense especificar que hagués de ser entre un home i una dona.

La iniciativa, que havia estat promoguda per la filla del president cubà, Raúl Castro, va ser molt ben rebuda pels col·lectius de defensa dels drets dels LGTB dins i fora del país, però ha aixecat altres oposicions que finalment han forçat la seva retirada. Les Esglésies evangèliques, de fet, es van mobilitzar en una campanya política no governamental inusualment forta a Cuba, en la qual van recollir signatures i van organitzar misses de protesta.

L'Assemblea Nacional cubana ha de votar aquesta setmana la versió final del text, que se sotmetrà a referèndum al gener.

La comissió redactora de la Constitució ha explicat, aquest dimarts al vespre a l'Assemblea Nacional, que la qüestió del matrimoni gai s'haurà d'abordar dins de la redacció del codi familiar que s'actualitzarà poc després de la nova Constitució.

"La comissió proposa eliminar el concepte de 'matrimoni' del projecte de la Constitució com a forma de respectar totes les opinions", ha dit l'Sssemblea en el seu compte de Twitter. "El matrimoni és una institució social i legal".

De l'agost al novembre, prop de 9 milions dels 11,2 milions de ciutadans cubans van assistir a més de 130.000 reunions de nivell comunitari per donar els seus comentaris sobre el projecte constitucional.

stats