Internacional 05/04/2016

Les deportacions s'aturen avui a Lesbos a l'espera de 200 noves expulsions demà

Atenes havia assegurat que fins dimecres s'haurien retornat a Turquia fins a 700 migrants

Cristina Mas
1 min
Un dels vaixells que s'utilitzen per enviar els refugiats cap a Turquia quan arriben a Lesbos

LesbosEls dos ferris que dilluns van començar a deportar migrants des de Lesbos a TurquiaTurquia, en virtud de l'acord entre Brussel·les i Ankara, no s'han mogut aquest dimarts (de moment) del port de Mitilene. La premsa internacional ha fet guàrdia en aquest punt de la capital l'illa grega des de les quatre de la matinada, enmig d'un fort dispositiu de policial de Frontex (amb presència de la Guàrdia Civil i la policia francesa), i els vaixells no han salpat.

Tampoc ha sortit cap autobús des del centre de detenció de Mòria, on estan tancades 3.300 persones a l'espera de ser traslladades al port per embarcar cap a Turquia en cas que no obtinguin asil. En aquest camp, els refugiats han iniciat una protesta aquest matí demanant llibertat i la tensió és creixent. Aquesta seria, de fet, una de les possibles explicacions al fet que aquest dimarts no hi hagi hagut deportacions, ja que no es va registrar cap incident en les expulsions de dilluns.

Una altra possible causa seria el fet que, segons les autoritats, els que ja han estat retornats no havien demanat protecció internacional, a diferencia del 90% de les persones tancades actualment a Mòria. En cas que hagin demanat asil, s'hauria d'obrir un període de 14 dies per tramitar la demanda i un altre de 14 dies més per presentar al·legacions. Legalment, doncs, cap sol·lcitant podria ser expulsat abans de pràcticament un mes.

Sigui com sigui, el govern turc ja ha anunciat que dimecres seran retornats 200 migrants des de les illes gregues, que se sumaran als 202 que ja han estat deportats. Atenes havia assegurat que fins dimecres s'haurien expulsat fins a 700 persones.

stats