Internacional 10/02/2016

On són els normalistes?

Els forenses argentins conclouen que els 43 estudiants d'Iguala no van ser cremats a l'abocador

Ara
2 min
Especialistes argentins amb identificació de cossos presenten el seu informe final sobre les desaparicions dels 43 estudiants. EDGARD GARRIDO / REUTERS

BarcelonaEls 43 estudiants desapareguts a l'estat mexicà de Guerrero no van ser cremats a l'abocador. Experts forenses argentins acaben de lliurar un nou informe que contradiu la versió oficial que la nit del 26 de setembre del 2014, els joves van ser incinerats en un solar de la localitat d'Iguala per la banda que els va atacar en confondre'ls amb narcotraficants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La investigació a l'abocador conclou que allà no hi ha ni rastre dels nois desapareguts. De fet, l'informe afirma que no s'ha trobat cap "evidència biològica o no biològica" que els nois haguessin estat allà, contràriament a la "veritat històrica" defensada pel govern que els joves van ser detinguts i segrestats per policies corruptes i posteriorment els van lliurar a una banda criminal que els van cremar la mateixa nit. El cas ha commocionat un país que malgrat estar acostumat a la violència, ha sortit al carrer per protestar per la violació sistemàtica dels drets humans, desaparicions i homicidis que queden impunes.

Fins ara, gairebé 17 mesos després de la tragèdia, només s'han identificat les restes d'un sol estudiant, fet que ha indignat les famílies dels joves, de classe social molt baixa però que han portat les seves protestes no només dins de les fronteres de Mèxic sinó també a l'estranger. "Vius se'ls van endur, vius els volem", no es cansen de cridar.

No hi va haver incendi prou gran

L'informe forense argentí no resol el misteri d'on poden ser els joves desapareguts però és categòric quan afirma que no hi ha cap evidència científica que permeti establir cap vincle entre les restes trobades de 19 persones diferents amb els normalistes. Els perits també assenyalen que en aquell abocador no es va produir cap foc amb prou "magnitud i durada" per aconseguir la "incineració en massa" de 43 cossos, ha explicat Mercedes Doretti, membre de l'equip argentí.

"L'informe ens dóna la raó. Aquí no hi va haver cap crema. Som pagesos i indígenes, sabem perfectament com són aquest tipus de cremes", ha afirmat Mario González, pare d'un dels 43 desapareguts, en una multitudinària roda de premsa celebrada a la Ciutat de Mèxic.

El sud-oest de l'estat de Guerrero, on va tenir lloc l'incident, és una de les regions més violentes del país, amb diverses bandes de drogues lluitant pel control d'una creixent negoci de l'opi contra el contraban. Segons dades oficials, cada dia 51 persones són assassinades a Mèxic. La violència ha desplaçat 280.000 persones, segons els càlculs de l'ONU, i ha provocat que el país lideri les estadístiques d'agressions a periodistes.

stats