Internacional 21/03/2016

Cuba allibera part dels dissidents detinguts abans de l'arribada d'Obama

Obama es veurà demà amb opositors cubans

Efe
2 min
Agents de policia detenen membres de les Damas de Blanco

L'HavanaLes autoritats cubanes han deixat en llibertat la matinada d'avui dilluns [hora catalana] diversos opositors que van ser detinguts hores abans que el president nord-americà, Barack Obama, aterrés a l'illa. Entre els alliberats hi ha la líder de les Damas de Blanco, Berta Soler, i el seu marit, l'expres polític Ángel Moya, així com l'activista Antonio González Rodiles, el grafiter Danilo Maldonado El Sexto i el músic Gorki Águil.

Obama preveu reunir-se demà dimarts amb un grup de dissidents polítics a l'ambaixada nord-americana, oberta l'agost de l'any passat com a conseqüència del desgel iniciat amb el president Raúl Castro.

Avui, l'agenda d'Obama passa per la trobada oficial amb Castro, que no va rebre el nord-americà a peu de l'avió, al Palau de la Revolució, seu oficial del govern cubà. En acabar la trobada, a porta tancada, els dos líders compareixeran conjuntament davant de la premsa. No serà fins demà que el president Obama faci un discurs adreçat al poble cubà i que la televisió estatal emetrà en directe.

Unes cinquanta Damas de Blanco i altres opositors cubans com el grafiter El Sexto o Antonio González Rodiles han estat detinguts aquest diumenge a l'Havana després de l'habitual manifestació dominical del grup femení, que ha tingut resposta amb una contramanifestació de partidaris del govern.

Les Damas de Blanco han estat increpades per aquests grups afins a l'oficialisme, tal com passa habitualment en les seves concentracions, amb la particularitat que, a la manifestació d'avui, els concentrats volien enviar un missatge a Barack Obama, coincidint amb la seva arribada a l'Havana.

Al costat d'un grup de dissidents i activistes d'altres organitzacions opositores reunits sota la plataforma #TodosMarchamos, les Damas de Blanco han caminat uns cent metres portant una tela amb la inscripció "Obama, viatjar a Cuba no és divertit. No + violacions de drets humans" i han repartit còpies de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Finalment ha topat amb una contramanifestació de diversos centenars de simpatitzants del govern cubà amb cartells en els quals es llegia "#TodosMarchamos per un socialisme pròsper i sostenible" i "#TodosMarchamos per Cuba", i cridaven "Fidel, Fidel", en al·lusió al líder cubà Fidel Castro.

Els manifestants oficialistes han cridat consignes revolucionàries com "Aquest carrer és de Fidel", "Revolució sí, aquest poble està amb tu", mentre les Damas de Blanco eren introduïdes a la força en tres autobusos per agents femenines de la policia. Altres activistes homes que les acompanyaven han estat emmanillats i conduïts a cotxes patrulla.

La primera visita d'un mandatari dels EUA en els últims 88 anys començarà avui amb l'arribada de Barack Obama, que en anunciar el seu viatge va dir que un dels seus propòsits era incidir en la situació dels drets humans a l'illa, en un moment en què la dissidència denuncia un augment de la repressió.

stats