Internacional 12/12/2016

Pequín adverteix Trump que Taiwan és una línia vermella

Un diari oficial xinès titlla el president electe nord-americà d’“ignorant” en política internacional

Dolors Rodríguez
3 min

PequínEl govern xinès ha advertit Donald Trump que si qüestiona la política d’“una sola Xina” les relacions es desestabilitzaran i això afectarà la pau i prosperitat de l’Àsia-Pacífic i de la resta del món. La Xina s’ha mostrat “molt preocupada” i ha contestat amb contundència les declaracions del president electe en què es preguntava si en el futur hauria de mantenir la política d’“una sola Xina” si no s’arribava a acords amb Pequín en altres àrees, incloent-hi la del comerç. Des del 1972 Washington reconeix el govern de Pequín com el legítim a l’illa rebel -amb la qual manté relacions “informals”-, una política que la Xina imposa per establir relacions bilaterals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahir, en roda de premsa, un portaveu del ministeri xinès d’Exteriors, Geng Shuang, va subratllar que la qüestió de Taiwan té un interès central per a la Xina i va demanar a la nova administració nord-americana que reconegui la sensibilitat del tema i el gestioni amb prudència. Geng va afirmar que l’adhesió al principi d’“una sola Xina” representa els fonaments polítics per al desenvolupament de les relacions entre la Xina i els Estats Units i va recordar que és un assumpte que no tan sols afecta les relacions entre Pequín i Washington sinó que també repercuteix en “la pau, l’estabilitat i la prosperitat” de la regió de l’Àsia-Pacífic i del món.

Les declaracions del portaveu d’Exteriors van arribar després d’un dur editorial al diari Global Times, un mitjà oficial que exposa les tesis de la Xina i que pertany al grup del Diari del Poble, sota la batuta del Partit Comunista Xinès. Aquest rotatiu de Taiwan qualificava Trump d’ignorant i inexpert en política exterior. El definia com un home de negocis que només hi entén d’acords comercials i que no comprèn que Taiwan no és una qüestió de negocis per a la Xina i que, per tant, és innegociable. L’editorial també insinuava que si Washington es replanteja l’actual statu quo, la Xina és lliure de deixar de prioritzar la pau i utilitzar la força.

Una cadena de desacords

Des que va guanyar les eleccions, Trump sembla obstinat a tibar les relacions amb la Xina. Els incidents s’han succeït des que Trump va trucar a la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, el primer contacte d’alt nivell des que fa quatre dècades els Estats Units van reconèixer Taiwan com a part de la Xina. Una provocació a la qual oficialment el govern xinès va treure importància qualificant-la d’un “truc de Taiwan”, alhora que recordava que Trump encara no és el president dels Estats Units.

La tèbia reacció oficial va ser contrastada per la premsa oficial xinesa, que va arribar a qualificar literalment de “porcs” els membres de l’equip Trump i va advertir que el principi d’“una sola Xina” no podia ser objecte de comerç. Les paraules van anar seguides d’una demostració de força militar el cap de setmana. Avions xinesos van fer maniobres i es van acostar a l’espai de Taiwan i el Japó -aquest últim, aliat de Washington-, i hi ha informacions que a Taiwan es va activar la defensa antiaèria.

La millor alternativa

A la Xina, Trump era el candidat preferit davant de Hillary Clinton. A l’ex secretària d’Estat la consideraven responsable de la política del “gir cap a l’Àsia” dels EUA, que xoca amb els interessos de Pequín a la regió, i a més mantenia una actitud més bel·ligerant en la defensa dels drets humans a la Xina. A Trump, en canvi, se’l veia com un home de negocis pragmàtic disposat a arribar a acords i amb un missatge aïllacionista que convé a la Xina. La renúncia a signar el tractat de comerç transpacífic (TPP) és un regal per a Pequín, ja que pot augmentar les seves relacions comercials. Les últimes declaracions de Trump es poden entendre com a missatges de consum intern per al seu electorat. Però cal destacar que no sembla que a Trump li tremoli el pols a l’hora d’irritar la Xina, almenys abans d’ocupar la Casa Blanca. Caldrà veure si després segueix tibant les relacions amb el gegant asiàtic.

Rajoy i Trump, primer contacte

Mariano Rajoy i Donald Trump van mantenir ahir el seu primer contacte en una conversa telefònica que va durar 20 minuts, segons va informar en un comunicat la Moncloa. Tots dos es van comprometre a mantenir l’estret nivell de confiança en la relació bilateral entre els Estats Units i Espanya i preservar la rellevància de la relació transatlàntica. Segons el comunicat de l’executiu espanyol, en la breu conversa es van abordar assumptes relacionats amb la política de seguretat i amb la lluita contra el terrorisme global.

stats