Internacional 07/10/2017

Trump limita l'accés gratuït a anticonceptius a milions de dones

La Casa Blanca continua el gir conservador esborrant les mesures progressistes d'Obama

Ara
2 min
Trump, en una roda de premsa a la Casa Blanca.

BarcelonaUn nou pas enrere en la política progressista en favor de les dones. Donald Trump ha emès una directiva per limitar l'accés gratuït als anticonceptius que havia introduït Barack Obama en la controvertida llei sanitària que la nova administració de la Casa Blanca tracta d'esborrar i que de moment no compta amb el suport de tots els republicans.

La nova directiva signada pel departament de Salut i Serveis Humans acaba amb les parts més importants d'un mandat que obligava les companyies a incloure la cobertura d'anticonceptius en els plans de salut que ofereixen a tots els seus treballadors. La mesura ha estat criticada perquè, a la pràctica, priva milions de dones de tenir un accés lliure al control de la natalitat i a la prevenció de malalties de transmissió sexual.

No obstant això, alts funcionaris del departament, sota condició d'anonimat, van assegurar que només unes 120.000 dones perdran accés gratuït als anticonceptius, la qual cosa significa que el "99,9%" se'n podran seguir beneficiant, segons càlculs citats per l'agència Efe.

En tot cas, la decisió de Trump suposa l'últim gir en la lluita jurídica i ideològica que ha envoltat durant anys el mandat per a la cobertura gratuïta d'anticonceptius de la llei coneguda com a Obamacare, proclamada el 2010 i que Trump va prometre derogar durant la seva campanya presidencial.

Ara, la directiva de Trump permetrà que qualsevol companyia, incloses universitats o asseguradores mèdiques, deixi d'oferir cobertura d'anticonceptius als seus treballadors, una exempció que prèviament només incloïa les esglésies o cases de culte.

En resposta a això, la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU) i el Centre Nacional de Lleis de la Dona han anunciat que interposaran una demanda contra Trump per "discriminar" les dones i violar les clàusules de la Constitució que garanteixen la igualtat de drets i la separació entre església i estat. "Això és una ofensa als drets de les dones i estem preparats per veure el govern als tribunals", ha amenaçat Brigitte Amiri, advocada de l'ACLU durant una conferència de premsa telefònica.

Grups professionals, com Metges a Favor de l'Elecció i la Salut Reproductiva, han rebutjat també la decisió de Trump i han alertat d'un retrocés en la prevenció d'embarassos no desitjats, el nombre dels quals va baixar al segle XX gràcies, precisament, a l'accés a anticonceptius, segons la doctora Tracey Wilkinson.

stats