Internacional 04/06/2019

Trump prohibeix els creuers a Cuba

L'administració republicana continua desfent la feina del desgel que va impulsar Obama

Ara
2 min
Dues turistes passant davant d'un dels creuers atracats al port de l'Havana, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Casa Blanca empeny contra la política de desgel amb Cuba iniciada per Barack Obama i aquest dimarts ha imposat noves restriccions per viatjar a l'illa com a mesura de càstig pel suport de l'Havana al govern veneçolà de Nicolás Maduro. A partir d'ara queden prohibits els creuers turístics i els vaixells d'esbarjo i els avions privats o organitzats per companyies, mentre que es permeten els vols comercials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les noves restriccions també aturen els anomenats viatges educatius, un recurs molt popular amb què molts nord-americans salvaven la prohibició de fer el turista a l'illa. Queden lluny les grans celebracions que hi va haver a l'Havana quan fa tot just tres anys atracava el primer creuer procedent de Miami.

Les d'avui són les enèsimes mesures impulsades per l'administració Trump contra el règim comunista i una frenada en tota regla a les polítiques d'apropament de l'anterior govern demòcrata d'Obama, que va aconseguir amb el llavors president Raúl Castro reprendre les relacions diplomàtiques, en un intent de destensionar i acabar amb l'estricte embargament que Washington va imposar l'octubre del 1960.

A Trump no li ha importat desfer la feina feta i els esforços fets per la seva pròpia diplomàcia per tornar a prohibir allò que ja s'havia obert. Recentment, el seu govern va limitar a 1.000 dòlars per persona i trimestre les remeses que envien els cubans amb residència nord-americana als familiars que continuen a l'illa, i que suposaven una injecció per a la malmesa economia cubana.

De la mateixa manera, Donald Trump és el primer president que s'ha decidit a signar la fi de la moratòria de l'aplicació del títol tercer de la llei Helms-Burton, amb la qual cosa obrirà les portes perquè els ciutadans nord-americans reclamin per la via judicial a les empreses que regenten negocis o edificis que eren de la seva propietat abans de la revolució comunista liderada per Fidel Castro.

"Cuba continua jugant un paper desestabilitzador a l'hemisferi occidental, proporcionant un punt de trobada comunista a la regió i apuntalant adversaris nord-americans en llocs com Veneçuela i Nicaragua, fomentant la inestabilitat, minant l'estat de dret i suprimint processos democràtics", ha dit per justificar les noves restriccions el secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, que ha assegurat que els "dòlars nord-americans" quedaran fora de "les mans dels serveis cubans militars, d'informació i seguretat".

Una primavera marcida

"Els viatges de creuers nord-americans a Cuba han sigut un mort vivent des que l’administració de Trump va anunciar algunes restriccions imminents sobre els viatges de nord-americans fa algunes setmanes", valora l’advocat de Washington Robert Muse en un correu electrònic a l'agència Reuters. "La llàstima és que els creuers arrosseguen amb ells molts programes educatius de viatges d'importants institucions nord-americanes com National Geographic, Smithsonian, el Metropolitan Museum i desenes d’altres", ha lamentat.

stats