Internacional 08/10/2016

Trump: "Si ets una estrella, [les dones] et deixen fer el que vulguis"

Un vídeo amb comentaris masclistes impacta contra la campanya de Trump. El president de la Cambra de Representants anul·la un acte conjunt. El candidat republicà demana disculpes

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonLa gravació d'una conversa privada de Donald Trump del 2005 amb un presentador de televisió pot enfonsar definitivament les opcions de guanyar la Casa Blanca del candidat republicà.

En aquesta gravació, se sent el magnat immobiliari novaiorquès fent comentaris vulgars sobre dones i les seves tècniques de seducció. "Quan ets una estrella, et deixen fer el que vulguis. Agafar-les pel cony", afirma en el vídeo que ha aconseguit el diari 'Washington Post'.

Aquesta revelació explosiva, que va deixar en estat de xoc líders del Partit Republicà, arriba poc abans del segon debat presidencial que es farà a Saint Louis, Missouri. Les enquestes ja fa temps que mostren que Trump té dificultats per obtenir el vot de les dones –un 74% d'elles tenen una opinió desfavorable del republicà–, i es fa difícil creure que pugui millorar aquestes xifres després de la publicació del polèmic vídeo.

L'ara aspirant republicà es dirigia en autobús a un plató de televisió per gravar un episodi d'una sèrie, quan va fer les afirmacions masclistes i d'un alt contingut sexual. "Vaig intentar follar-me-la. Ho vaig intentar. Estava casada", va explicar a Billy Bush, el conductor del programa 'Access Hollywood', en un altre moment de la conversa. "M'hi vaig tirar a sobre com una puta, però no ho vaig aconseguir. Ja estava casada".

Trump va demanar perdó de seguida, tot i que va intentar justificar les seves paraules dient que es tractava d'una conversa "de vestidor, una conversa privada que va tenir lloc fa molts anys". "Bill Clinton m'ha dit coses molt pitjors en un camp de golf", va dir en un comunicat.

Al cap d'unes hores, es va tornar a disculpar amb un vídeo que va penjar a Twitter. "No he dit mai que sigui perfecte i no he fingit mai ser algú que no sóc […]. Tothom que em conegui sap que aquestes paraules no em defineixen. Em vaig equivocar i demano disculpes".

El seu inusual missatge de penediment, però, va anar acompanyat d'un atac contra els Clinton. Després d'afirmar que el vídeo és una distracció per la cursa presidencial, va dir que Bill Clinton havia fet coses pitjors. L'expresident, va assegurar, "ha abusat realment de les dones" i va afegir que la seva rival, Hillary Clinton, "va assetjar, atacar, avergonyir i intimidar les víctimes [del seu marit]".

Un dels seus assessors, segons el diari 'The New York Times', va advertir-lo que la seva disculpa no funcionaria si mencionava els Clinton. Finalment, el republicà va ignorar el consell i en els pròxims dies es veurà si la seva estratègia funciona.

La seva dona, Melania, el defensa com un "líder" en un comunicat en què qualifica les paraules de Trump d'"inacceptables" i "ofensives".

Crítiques entre els republicans

Tanmateix, la publicació del vídeo va crear una gran indignació i les condemnes de diversos polítics, fins i tot del Partit Republicà, no es van fer esperar. "Això és horrible. No podem permetre que aquest home es converteixi en president", va tuitejar Clinton. "N'estic tip. A les dones se les ha de defensar i respectar", va afirmar el president de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, que va cancel·lar un míting amb Trump.

Alguns republicans, com l'exgovernador de Utah, Jon Huntsman, i el congressista Mike Coffman, van anar més enllà i van exigir al magnat que es retiri de la cursa.

El vídeo complica l'objectiu que tenia el candidat republicà de guanyar el segon debat presidencial –que serà en format de reunió veïnal– per capgirar les enquestes. Des de la seva mala actuació en el primer cara a cara amb Clinton, Trump està en hores baixes.

La demòcrata ha augmentat el seu avantatge en intenció de vot fins a quatre punts gràcies a una sèrie d'errors i notícies del republicà com els seus atacs contra la Miss Univers del 1996 o la revelació del diari 'The New York Times' sobre la possibilitat que el magnat hauria utilitzat una maniobra legal per no pagar impostos durant els últims 18 anys.

stats