Brasil
Internacional 19/09/2022

Les dones evangèliques, la clau de volta per expulsar Bolsonaro

Lula de Silva abraça el discurs religiós per mobilitzar un nínxol electoral que li pot donar el triomf a la primera volta

Joaquim Piera
4 min
Jair Bolsonaro en un acted e campanya amb la comunitat evangelista.

Sao PaoloLes dones evangèliques, pobres i negres –cosa que al Brasil és redundant–, i que són sovint caps de família monoparentals, s’han convertit en el nínxol prioritari de l’equip de campanya de l’expresident Lula da Silva, ara candidat a les eleccions del 2 d’octubre. Al Partit dels Treballadors (PT) hi ha el convenciment que, si s'hi fa forat, poden donar el cop definitiu a la primera volta i derrotar per majoria absoluta el candidat ultradretà a la reelecció, Jair Bolsonaro. De moment, en l'últim sondeig l'exsindicalista encapçala la preferència de vot amb el 45%, respecte al 34% de Bolsonaro.

L’esquerra mira perfils com el de la Maria Cassia Rocha, de 42 anys i cuinera en una escola pública, que cobra menys de dos salaris mínims –no arriba als 470 euros mensuals– i que es mostra indecisa. “No m’agrada Bolsonaro, però tampoc em convenç que torni Lula a aquestes altures, no sé encara què faré, però potser em decanto per una dona”, explica a l’ARA des de la porta d’una de les esglésies de l’Assambleia de Deus, al barri del Bras, al centre de São Paulo. Hi ha dues candidates de la dreta, ara convertides en tercera via i que podrien recollir el seu vot: la ruralista Simone Tebet i l’exaliada de Bolsonaro fins fa pocs mesos Soraya Thronicke. Cap de les dues té opcions de guanyar en un escenari polaritzat.

Encara que no arriben al terç de l’electoral, els evangèlics són els que més tenen en compte els motius religiosos a l’hora d’escollir el candidat. És una massa ultraconservadora, mobilitzada en la defensa de la moral i de la família tradicional i que utilitza la fe com a arma política. És l’únic grup social on Bolsonaro s’imposa amb contundència: 51% d’intenció de vot per a ella i 28% per al candidat de l’esquerra. Ara bé, Lula ha entrat de ple en un terreny advers, però on hi ha vuit milions d’indecisos –que representen un 5% dels vots– i decidiran el resultat de la primera volta.

“El govern actual és un desastre des del punt de vista econòmic, però això que el PT vulgui tancar esglésies em fa por”, diu la Maria Cassia, que ha interioritzat una de les fake news difoses per l’extrema dreta als grups de WhatsApp i a les xarxes socials.

Lula amb els salms bíblics

L’estratègia de l’esquerra és modular el discurs amb contingut adreçat als evangèlics per fer destacar un dels punts forts de Lula: la credibilitat en el combat contra la pobresa, la inflació i l’atur. S’està divulgant material a les xarxes amb la fotografia de l’exsindicalista amb salms bíblics. En mítings, l’expresident ja proclama “el respecte a la Constitució i la Bíblia”.

“Sempre he votat Lula i el PT continuaré votant-los perquè són els únics que es preocupen de veritat pels pobres i els desemparats”, diu l’Aléssia Ramos, de 57 anys, que acaba de sortir de la mateixa celebració on hi havia la Maria Cassia. “Visc en una comunidade –o sigui, una favela– i la situació és deplorable: molta gent sense feina, ha augmentat la violència amb molts nois captats pel narcotràfic, el menjar és caríssim, hi ha qui passa gana... no podem continuar així”, afirma aquesta auxiliar de farmàcia amb un sou de dos salaris mínims.

“He dubtat alguna vegada, però si no he deixat de votar el PT és perquè la meva filla gran, que estudia infermeria en una universitat federal construïda per Lula, fa anys que em convenç que no canviï el sentit del vot”, explica l’Aléssia, que sent l’orgull d’haver criat dues filles sense l’ajuda paterna en una vida de “superació” i que uns altres dirien que és de penúries i sacrificis.

“Si ets una dona no pots votar Bolsonaro, que encoratja la violència domèstica i que sembla que ens odiï”, sentencia l’Aléssia, posant de manifest el taló d’Aquil·les de l’extrema dreta, una conseqüència de la misogínia de l’actual president. “No hi ha res com negar que hi ha més agressions a les dones per part dels marits des que Bolsonaro és president, és el que perceps parlant amb amigues i familiars”, afegeix. Lula domina per 46% a 29% en intenció de vot femení.

Les esglésies evangèliques, a diferència del que passa a les catòliques, ja fa anys que s’han convertit en espais de propaganda política. “Sí, ja he estat en celebracions on el pastor ha demanat el suport a Bolsonaro –corrobora la Maria Cassia–; penso que ho fa de bon cor, perquè al president actual no se li pot negar que fa tot el que pot per ajudar els que som evangèlics”.

La força de la bancada evangèlica, amb més d’un centenar de diputats aquesta legislatura, i l’activisme de la fe han reforçat la incidència evangèlica en polítiques públiques com ara augmentar encara més les restriccions per avortar i la lluita contra la ‘ideologia de gènere’, que es tradueix en la deslegitimació dels drets de les dones i de la comunitat LGTQIA+. Aquest bloc ultraconservador ha atiat el foc de la polarització.

“A l’última trobada familiar hi va haver una baralla molt forta entre dos dels meus germans per motius polítics, van arribar a les mans i vam decidir que no ens tornaríem a trobar perquè hi havia un clima molt enrarit”, explica l’Aléssia, amb un punt de tristor. “L’augment de la intolerància per a mi és culpa de Bolsonaro i no dels evangèlics, perquè a casa tothom sempre ha anat a l'església des que érem petits, penso que hem arribat a un punt de no retorn i que res canviarà encara que Lula guanyi les eleccions”, conclou.

stats