Internacional 21/09/2017

La mà dreta de Marine Le Pen deixa el partit

La líder de la ultradreta ja li havia retirat les responsabilitats dins de la formació

Alícia Sans
2 min
El vicepresident del Front Nacional, Florian Philippot, abandona el partit

ParísCrisi al Front Nacional. El vicepresident del partit d’extrema dreta francès, Florian Philippot, ha anunciat aquest dijous en una entrevista a France 2 que dimiteix. La líder del partit, Marine Le Pen, li havia posat un ultimàtum perquè abandonés la presidència de l’associació Els Patriotes, que Philippot va crear el 15 de maig, just després de les eleccions presidencials, i que als ulls d’alguns tenors de la formació ultradretana no era compatible amb el seu càrrec de vicepresident del Front Nacional.

De fet, ahir mateix Le Pen havia anunciat que li retirava les tasques d’estratègia i comunicació de les quals era responsable dins del partit, un ultimàtum davant del qual Philippot no pensava cedir. Només quedava, doncs, que el polític fes l’últim pas, el de dimitir, per oficialitzar el divorci entre Le Pen i qui fins al maig havia sigut la seva mà dreta en els últims anys.

Refundació de la ultradreta

Després dels resultats de les eleccions presidencials i legislatives, molt menys optimistes del que els frontistes s’esperaven tot i no ser negligibles, el partit ultradretà va iniciar un procés de refundació, que de passada Philippot no s’ha estat de valorar com un procés que "amaga un retrocés terrible, atrapat de nou en els seus vells dimonis". El número dos de Le Pen fa referencia així l’ala més radical del partit que va dominar el Front Nacional fins al 2011, quan Le Pen filla va reprendre les regnes del seu pare, Jean-Marie Le Pen, fundador del moviment als anys 70.

"Endavant per un nou Front", diu ara el flamant eslògan que portarà Le Pen a fer una gira política per tot França fins el febrer del 2018. "Potser en aquest nou projecte no hi tenia lloc i calia trobar pretextos", ha assegurat Philippot a France 2. Segons ell, la principal excusa ha sigut el del conflicte d’interessos entre la vicepresidència del Front Nacional i la presidència d’Els Patriotes, considerat per alguns com un mini partit polític.

Darrere de la campanya de les presidencials

Però el conflicte ve de més lluny. Dins i fora del partit, molts frontistes assenyalen Philippot, que és més antieuropeista que antiimmigrant, com a responsable de l’estratègia -des del punt de vista del partit, errònia- d’haver posat l’accent a sortir d’Europa i tornar a una moneda nacional durant la campanya presidencial sense tenir tots els caps ben lligats. És més, en diverses ocasions es va fer evident la manca de claredat i de domini del projecte de Le Pen en aquest punt, principalment en el cara a cara amb Emmanuel Macron en l’últim debat televisat abans de la segona i definitiva volta del 7 de maig.

stats