Internacional 31/01/2020

Dues setmanes confinats en un hospital militar

Aterren a Madrid la vintena d'espanyols repatriats pel coronavirus

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Els espanyols evacuats de la ciutat xinesa de Wuhan, desembarquen després d'aterrar a l'aeroport de Torreón de Ardoz per ser traslladats a l'Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid, on es posaran en quarantena

MadridFins aquesta setmana el coronavirus era una anècdota a la capital espanyola. Però aquest divendres ha començat a generar inquietuds al barri madrileny de Carabanchel. L'anunci del govern espanyol que l'hospital militar Gómez Ulla es convertiria en l'àrea d'aïllament de la vintena de repatriats des de la Xina va agafar per sorpresa el personal. Recordant el caos que va generar el primer cas per contagi d'Ebola a l'Estat el 2014, treballadors del sindicat Comissions Obreres lamentaven la "desinformació, descontrol i confusió" que havia generat el protocol dissenyat d'urgència pel ministeri de Sanitat i adoptat per la Comunitat de Madrid. Mentre que França ha posat en quarantena els ciutadans repatriats de Wuhan en un centre vacacional de luxe a la Costa Blava, a prop de Marsella, Espanya els ha confinat a la planta d'un hospital militar a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de més de 30 hores de viatge i una setmana prèvia d'aïllament a la ciutat fantasma de Wuhan –tancada per les autoritats xineses–, una trentena de persones procedents de la província en alerta vermella per l'epidèmia de coronavirus aterraven a última hora de la tarda a la base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid) i poc després se'ls conduïa en un autobús custodiat per la policia fins a l'hospital Gómez Ulla, que normalment té reservat l'accés a membres de les forces armades. Havien fet escala a Londres, on la seguretat no els va ni deixar baixar de l'avió –però els conductors que portaven els repatriats britànics no duien mascaretes–. Tres metges i una infermera espanyols agafaven el relleu a les autoritats britàniques, que els agraïen sobretot "l'extraordinària paciència". És el que també els caldrà a partir d'ara. Tot i que cap té símptomes de contagi i tots estan bé de salut –si haguessin tingut febre s'haurien hagut de quedar a la Xina–, no podran sortir de la planta 17 del Gómez Ulla almenys durant 14 dies.

"S'ha acabat el malson", exclamava aquest matí a Efe Mónica Nicolás, dona del sevillà Manuel Vela, després de saber que havien pogut sortir de la Xina. La sensació entre els familiars era, sobretot, d'alleujament, per saber que ja els tenen per fi camí cap a casa. "El primer que farem quan pugui sortir de l'hospital és anar a un bon restaurant", afegia a la COPE Elena Abreu, dona del coordinador de porters del Wuhan Shangwen Three Towns. La majoria de repatriats han passat l'última setmana de quarantena junts a Wuhan perquè treballen al mateix equip de futbol i viuen al mateix bloc de pisos. Els últims dies el menjar ja era escàs perquè tenien por de sortir al carrer. Ara esperen poder estar aviat amb les seves famílies.

Diferències amb la crisi de l'Ebola

No caldran escafandres ni grans vestits protectors. El govern espanyol recordava ahir que, a diferència de la crisi de l'Ebola, s'està parlant en tot moment de persones "sanes" que no han donat positiu en cap test. Se'ls va prendre la temperatura abans de marxar de la Xina i cap superava els 37 graus, tampoc han donat positiu a Londres i també se'ls ha fet una nova anàlisi només arribar a la base de Torrejón de Ardoz. Un cop es descarti per complet algun contagi, està previst que els familiars els puguin visitar a la planta 17 de Gómez Ulla. Primer es parlava de posar un vidre pel mig, però les autoritats apuntaven avui que n'hi hauria potser prou amb una mascareta i uns guants, a l'espera d'acabar de definir el protocol.

El Gómez Ulla té una planta, la 22, inaugurada el 2015, un any després del primer contagi per Ebola a Espanya, per a malalties altament infecciones. Però de moment el repatriats passaran la quarantena cinc plantes per sota, en unes instal·lacions més diàfanes, on s'ha habilitat també un espai de joc per als dos infants provinents de Wuhan. Entre els repatriats hi ha dos periodistes que col·laboren per a El País i El Mundo que han relatat els últims dies de l'epicentre del coronavirus, així com un ciutadà polonès resident a Espanya i una ciutadana xinesa casada amb un espanyol que està embarassada. Ha estat l'única del país asiàtic que finalment ha aconseguit pujar a l'avió. A la resta de parelles mixtes, la Xina ha negat la sortida als seus ciutadans.

Amb l'arribada dels espanyols que estaven confinats a Wuhan, l'alerta del coronavirus també s'activa a Madrid, tot i que Espanya encara no té cap positiu. Aquesta tarda s'ha descartat un possible cas a Ciutat Real i hi ha cinc turistes alemanys en observació a l'illa de la Gomera, a les Canàries.

stats