Internacional 23/02/2013

Eddie Barnes, del diari 'Scotsman': "Per ara no hi ha diaris escocesos a favor de la independència"

Els mitjans a Escòcia mantenen una actitud escèptica sobre la secessió tot i el suport de diversos rotatius a l'SNP d'Alex Salmond

Acn
2 min
Eddie Barnes, editor polític de 'The Scotsman' / ACN

GlasgowLa independència d'Escòcia "ha esdevingut un tema enorme" a la premsa escocesa, especialment des de l'acord entre Londres i Edimburg per a la celebració d'un referèndum legal i vinculant per la tardor del 2014. Així ho ha admès en una l'editor polític del diari 'The Scotsman', Eddie Barnes. Segons Barnes, tot i que encara queden més de 18 mesos pel referèndum, el debat sobre la secessió del Regne Unit "està dominant la cobertura política a Escòcia" cada dia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb tot, "per ara no hi ha diaris entre els mitjans escocesos que s'hagin declarat a favor de la independència", una situació que, des del seu punt de vista, contrasta amb la que viu Catalunya, per exemple. El primer ministre escocès i líder de l'SNP, Alex Salmond, va rebre a les eleccions del 2011 el suport de grans diaris a Escòcia com 'The Scotsman' o el tabloide de Rupert Murdoch, 'The Sun'. I de fet, el líder independentista va aconseguir la victòria més sonada de l'autogovern escocès, amb una majoria absoluta sense precedents que, com admet el periodista Eddie Barnes, ningú esperava que assolís. El sistema escocès, recorda, està dissenyat precisament per evitar les grans majories.

L'aparent contradicció entre el suport d'alguns rotatius per l'SNP i la seva oposició a la independència és, segons Barnes, un "mirall" de la situació que es viu als carrers. "A la gent li agrada tenir una veu escocesa forta a Edimburg, però continua volent que això es faci en el context global del Regne Unit", defensa aquest periodista. "Per ara no hi ha diaris entre els mitjans escocesos que s'hagin declarat a favor de la independència, i potser això reflecteix el fet que, segons les enquestes, només un 35-40% de la gent votaria 'sí' al referèndum", assegura Barnes.

Tot i que cap mitjà estigui obertament a favor de la independència, el debat és "cada dia" als mitjans i ja "està dominant la cobertura política a Escòcia", admet Barnes. "Crec que la majoria dels diaris estan disposats a garantir que tinguem un escrutini profund de tots els temes en joc, i que tots dos arguments, el pro-independència i el pro-Regne Unit, siguin analitzats com cal en els propers 18 mesos", assegura aquest periodista.

El 'fair-play' que des del seu punt de vista impera a la premsa escocesa, garanteix que quan arribi el dia del referèndum "la gent voti en base a una bona informació i uns fets clars". A Escòcia, on fins i tot la BBC va dissenyar una guia d'estil per tractar el tema de la independència i evitar l'ús de paraules com 'divorci' o 'trencament', el debat es viu de forma "intensa" però serena, defensa.

stats