Internacional 06/08/2015

Egipte inaugura el nou canal de Suez entre fortes mesures de seguretat

Les autoritats egípcies han dut a terme un fort desplegament de policia i exèrcit per evitar qualsevol intent d'atac terrorista

Efe/reuters
3 min
El president egipci Abdelfatah Al Sisi durant la inauguració del nou canal de Suez. EFE.

El CaireEgipte ha inaugurat aquest dijous la nova ampliació del canal de Suez enmig de fortes mesures de seguretat i amb una gran cerimònia que ha durat diverses hores i hi han acudit representants d'un centenar de països.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president egipci, Abdelfatah al Sisi, ha estat l'encarregat d'inaugurar oficialment el projecte, que inclou un nou tram de 35 quilòmetres construït paral·lelament a l'actual canal i l'ampliació de 37 quilòmetres de l'antic conducte.

"El poble egipci ha construït el canal de Suez en una situació econòmica i de seguretat molt complicada. Els grups terroristes i extremistes, als que anomeno fills del mal, volien fer mal als egipcis i aturar l'avenç cap a la modernitat", ha assegurat Al Sisi en el seu discurs.

Durant el discurs del president, dos vaixells han creuat per l'antic i el nou tram del canal, que té com a objectiu permetre a les embarcacions circular en tots dos sentits.

"Mai més ningú podrà venjar-se d'Egipte, mentre que el poble egipci estigui unit i treballi colze a colze", ha subratllat el president egipci, qui va posar com a exemple al xeic d'Al Azhar, Ahmed al Tayeb, i al Papa de l'Església copta Tauadros II, asseguts junts en la mateixa sala durant la inauguració.

Per altra banda, el president de l'Autoritat del canal de Suez, Mohab Mamish, ha assegurat que aquest esdeveniment és "l'inici del desenvolupament de l'Egipte del segle XXI".

La seguretat ha estat reforçada notablement, tant a l'àrea del canal com a les carreteres que hi porten. En total s'han desplegat uns 10.000 membres de la policia i les forces armades, a més d'unitats especials per prevenir possibles atacs terroristes.

La zona del canal és inaccessible per tothom que no tingui el permís de l'exèrcit egipci, que és l'encarregat de controlar el perímetre. La majoria dels convidats i periodistes han estat traslladats des del Caire en un comboi d'autobusos noliejat per les autoritats.

A l'acte també han assistit diversos mandataris àrabs, africans i també europeus, com el president francès François Hollande, com a únic cap d'Estat occidental. En representació d'Espanya hi ha acudit la ministra de Foment, Ana Pastor.

Orgull egipci

Al Sisi, que ha imposat una forta repressió des del cop d'estat de juliol de 2013, ha apadrinat aquest projecte de remodelació del canal, fent que les obres de millora es completessin en el termini d'un any. El president l'ha batejat com "el regal d'Egipte al món", que ha ofert de manera simbòlica a través de la cerimònia.

El govern ha decretat el dia festiu, mentre grans banderes egípcies onegen als edificis públics i cartell promocionant l'obra emplenen El Caire i ciutats de la riba del canal com Ismailiyah i Port Saïd.

El nou canal ha costat segons les autoritats vuit-mil milions de dòlars, i esperen que els guanys augmentin en 13 mil milions anuals l'any 2023, en comparació als 5 mil milions del 2014. Les naus que creuen el canal es preveu que passaran de 49 a 97 en el mateix període.

Veus escèptiques

Diverses veus autoritzades s'han mostrat escèptiques amb les xifres presentades per l'executiu egipci. Han suggerit que la lentitud del creixement econòmic mundial actual fan "improbable" que el projecte reporti els guanys immediats que s'han assegurat.

Ahmed Kamaly, economista de la Universitat Americana del Caire, ha dit que les projeccions del govern són "il·lusions" i que en cap cas "hi ha hagut o s'han donat a conèixer estudis que provin la viabilitat del projecte".

Perquè les previsions oficials es compleixin, el comerç mundial hauria de créixer un 9 per cent anual fins al 2023, davant la tendència del 3 per cent dels últims quatre anys.

stats