Internacional 05/07/2013

Batalla amb morts i ferits entre partidaris i detractors de Mursi al Caire

L'agència Associated Press anuncia que hi ha deu morts a causa dels enfrontaments. Les xifres de morts oscil·len segons les diverses fonts

Agències
2 min
Manifestants al Caire transporten un company ferit, aquest divendres de protestes després de la caiguda de Mursi a Egipte / REUTERS

El CairePartidaris i detractors de Mohammad Mursi, el president d'Egipte derrocat aquesta setmana per l'exèrcit i l'oposició, s'enfronten amb pedres, bengales i trets de balins a la rodalia de la plaça Tahrir del Caire després d'una jornada de protestes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els manifestants han aixecat barricades al pont Sis d'Octubre, sobre el riu Nil, enmig d'un ambient de creixent tensió a la zona.

Mentrestant, la confusió és total sobre la xifra de morts i ferits causats pels trets de l'exèrcit. Des d'aquest divendres al migdia els testimonis parlen d'almenys tres persones que haurien mort per trets de l'exèrcit egipci contra seguidors de Mursi que es manifestaven davant de la seu de la guàrdia republicana. Posteriorment, diverses fonts periodístiques, citant testimonis i/o fonts oficials del país, parlen de xifres d'entre 3, 5 i 10 morts, que és la xifra d'última hora donada per l'agència Associated Press.

Simpatitzants dels Germans Musulmans es manifesten avui per protestar contra el cop d'estat que ha derrocat el president Mursi i demanar-ne la restitució. El moviment islamista ha convocat un "divendres de rebuig". Després de les oracions del migdia, els manifestants s'han concentrat a la plaça de Rabaa Al Adauiya, al barri cairota de Ciutat Naser. Aquí els islamistes han protagonitzat protestes durant els últims dies per defensar la legitimitat de Mursi que algun cop han derivat en disturbis. El portaveu de la germandat Ahmed Aref ha insistit que les protestes siguin pacífiques. Al voltant de la zona, els militars han desplegat unitats extres d'homes i cotxes armats, mentre que els manifestants han fet una cadena humana al voltant de la mesquita de la plaça.

D'altra banda, la campanya Tamarrud (Rebelió), impulsora de les protestes que des de diumenge demanaven la renúncia de Mursi, ha organitzat una manifestació a la plaça Tahrir i una altra al palau presidencial del Caire amb l'objectiu de "protegir la revolució".

Per la seva banda, les forces armades han dit que garantiran la llibertat d'expressió i de reunió al mateix temps que han demanat als egipcis que siguin tolerants amb les diferents ideologies per tal d'assolir la reconciliació nacional. També han recalcat en un comunicat que no s'adoptin "mesures extraordinàries contra grups o moviments polítics". Mentrestant, però, els líders dels Germans Musulmans són detinguts i buscats per la Justícia.

La Unió Africana suspèn Egipte

El Consell de Pau i Seguretat de la Unió Africana ha decidit suspendre Egipte de totes les activitats de l'organització fins que es reestableixi l'ordre constitucional. Aquesta és la resposta usual de la UA quan un dels seus estats membres cancel·la la Constitució.

stats